„Agentul CIA” din Rusia făcea o anchetă în legătură cu atentatele de la Boston

Presupusul agent al Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite ale Americii, prins în flagrant delict la Moscova, în timp ce încerca să recruteze un reprezentant al serviciilor speciale ruse, căuta informaţii despre suspecţii în atentatul de la Boston, originari din Caucazul rus, scrie în ediţia sa de miercuri cotidianul Kommersant, citat de AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
15 mai 2013, 10:02
„Agentul CIA” din Rusia făcea o anchetă în legătură cu atentatele de la Boston

Americanul Ryan Fogle, secretar trei al Ambasadei SUA de la Moscova, a încercat să stabilească contacte personale cu un agent rus în Caucaz, unde trăieşte familia fraţilor Ţarnaev, suspecţi în atentatul de la Boston din 15 aprilie, consideră Kommersant.

Ca urmare a acestui atentat, preşedinţii celor două ţări au căzut de acord asupra cooperării dintre serviciile speciale în cadrul anchetei şi o delegaţie americană s-a deplasat în luna aprilie la Mahacikala, capitala Daghestanului, unde trăiesc părinţii fraţilor Ţarnaev, dintre care unul a fost omorât, iar celălalt se află în arest în SUA.

”Americanii se interesează în mod deosebit de şederea, anul trecut, a fratelui cel mare, Tamerlan Ţarnaev, în Daghestan, unde s-ar fi întâlnit cu rebeli şi ar fi ales calea jihadului”, scrie ziarul.

”Se poate presupune că americanii au păstrat numerele de telefon ale reprezentanţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB, serviciile ruse de informaţii) care-i însoţeau şi au vrut să se folosească de ele pentru a stabili contacte personale”, afirmă Kommersant, estimând că ”schimbul de informaţii oficiale dintre serviciile speciale nu este întotdeauna rapid şi eficient”.

FSB a indicat marţi că Fogle a încercat să recruteze un ofiţer însărcinat cu lupta antiteroristă în Caucazul rus.

Ziarul subliniază că preţul propus de CIA pentru colaborare – un milion de dolari pe an – este prea mare. ”Americanii aveau nevoie de un agent antiterorist rus. După vizita lor la Mahacikala, ei şi-au dat seama că s-ar putea ca fraţii Ţarnaev să aibă adepţi”, conchide ziarul.