Agricultor amendat cu 7.500 lei pentru 20 legături de ridichi. Președintele CJ Bacău: ”Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității”

Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, a relatat cum un agricultor a fost amendat de doi funcționari ai Direcției Agricole cu suma de 7.500 lei pentru 20 de legături de ridichi. „Astfel de funcţionari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viaţa comunităţii”, a spus șeful CJ Bacău.

02 apr. 2023, 14:43
Agricultor amendat cu 7.500 lei pentru 20 legături de ridichi. Președintele CJ Bacău: ”Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității”

Valentin Ivancea a povestit într-o postare pe Facebook că ”ori de câte ori timpul mi-o permite, merg la piață pentru a cumpăra legume de la agricultori locali, așa cum este Costel – un mic producător din comuna Itești, recunoscut pentru calitatea roșiilor pe care le cultivă și pentru murăturile după rețetă tradițională pe care le pregătește pentru a le comercializa, mai apoi, la Piața Centrală”.

Oficialul a spus că a fost impresionat de povestea acestui agricultor, ”care trăiește exclusiv din muncitul pământului și vânzarea roadelor la piață: cu mic cu mare, toată familia sa e implicată în această activitate, fiecare știindu-și foarte bine locul și menirea”.

Citește și: Ridichile roșii, alimente periculoase pentru anumite persoane. Cine nu ar trebui să le consume niciodată

Președintele CJ Bacău a relatat și că agricultorul de la care obișnuiește să cumpere legume în piață a fost amendat de doi funcționari de la Direcția Agricolă cu o sumă record.

”Ca mulți alți mici producători & agricultori din comunele învecinate, care vin în Bacău să vândă roadele muncii lor și să câștige un ban cinstit, Costel a avut de înfruntat atât practicile scandaloase ale celor care conduc Piața Centrală, cât – mai ales – reaua-credință a doi funcționari de la Direcția Agricolă care i-au aplicat, în 2022, o amendă record, de 7500 de lei, pentru că avea pe tarabă 20 legături de ridichi. Ați citit bine, nu este o glumă: 7500 lei pentru 20 de legături de ridichi.

Citește și: O nouă invenție ingenioasă pe piețele românești: salată verde la ghiveci. „Este și mult mai gustoasă decât dacă ar fi tăiată”

Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității, funcționari anonimi care se ascund după un proces-verbal de contravenție și trăiesc – bine mersi – într-o lume a lor, nu în realitatea celor care chiar muncesc pe brânci pentru a-și câștiga existența, care își plătesc dările la stat până la ultimul leu, iar de pe urma lor trăiesc mulți alți lucrători-zilieri cu precădere în perioada muncilor agricole.

Este dezgustător modul în care tocmai cei care ar trebui să fie un sprijin pentru micii producători agricoli sunt, de fapt, cei care îi îngroapă și-i falimentează cu nonșalanța proprie bugetarului care nu răspunde niciodată pentru acțiunile sale incorecte, dincolo de litera și spiritul legii. Mă bucur că instanța de judecată i-a dat câștig de cauză lui Costel și a desființat amenda enormă pe care acesta a primit-o, iar o nedreptate revoltătoare a fost – în cele din urmă – îndreptată.

Practicile despre care am auzit vorbindu-se la Piața Centrală îmi confirmă că acest loc, care ar trebui să fie un spațiu comercial în care să se regăsească producătorii agricoli din jurul Bacăului, e confiscat de un veritabil clan care tratează piața ca pe propria afacere, nu ca pe un obiectiv public al municipiului Bacău, care ar trebui să producă venituri considerabile la bugetul local. Totul, sub privirile îngăduitoare ale conducerii Primăriei Bacău, în subordinea căreia se află administrația piețelor. Cumpără românește! Ajută producătorii români, ajută-l pe Costel!”, a conchis președintele Consiliului Județean Bacău.