Ridichile roșii, alimente periculoase pentru anumite persoane. Cine nu ar trebui să le consume niciodată

A venit primăvara și piețele sunt inundate de verdețuri. Salată verde, ceapă verde și usturoi, leurdă, urzici, spanac, ridichi sunt acum pe toate tarabele și pe rafturile marilor magazine. Și lumea le cumpără, mai ales cei care țin post.

01 apr. 2023, 17:26
Ridichile roșii, alimente periculoase pentru anumite persoane. Cine nu ar trebui să le consume niciodată

Primăvara a venit cu bunătăți. De pe masa de Paște, pe lângă preparatele specifice acestei sărbători, nu vor lipsi verdețurile: salată verde, ceapa verde și delicioasele ridichi. Excelente surse de vitamina C, ridichile roșii asigură aproximativ 20% din necesarul zilnic al organismului. În plus, 100 g de ridichi conțin doar 16 kcal și 1,6g fibre.

Ridichile conțin cantități importante de fibre. Datorită acestui lucru contribuie la asigurarea unui tranzit intestinal normal și prevenirea constipației.

Ridichile, mai ales în coajă, conțin compuși fenolici, substanțe bioactive cu efecte antioxidante, care sunt asociate cu scăderea riscului de cancer. Ridichile, la fel ca și alte legume, ne ajută să ne menținem organismul hidratat prin conșinutul mare de apă. 95% din greutatea ridichilor este apă.

Citește și: O nouă invenție ingenioasă pe piețele românești: salată verde la ghiveci. „Este și mult mai gustoasă decât dacă ar fi tăiată”

Însă nu toată lumea ar trebui să le consume. Ridichile sunt contraindicate persoanelor care sufera de afectiuni digestive acute (gastrită, diaree, colită). De asemenea, ridichile nu sunt indicate în cazul celor care au probleme cu tiroida.

Legătura cheie dintre ridichi și sănătatea tiroidiană este o substanță naturală găsită în ridichi numită goitrogen. Atunci când un aliment bogat în goitrogeni este consumat în formă brută, substanțele chimice goitrogene sunt eliberate. Când mâncăm ridichile crude, ingerăm și acești goitrogeni, potrivit Gândul.

Citește și: Greşeala uriaşă pe care multe gospodine o fac atunci când taie ceapa şi usturoiul verde. Acesta este motivul pentru care „absorb” viruşi şi bacterii

Pentru ca tiroida noastră să funcționeze corect, are nevoie de iod pentru a absorbi și a se transforma în hormonii T3 și T4. Și conform unei lucrări publicate în revista Biochemistry & Pharmacology, goitrogenii (substanța chimică găsită în ridichi) sunt cunoscute că blochează procesul de ajungere a iodului în glanda tiroidă. Cu alte cuvinte, ridichile au potențialul de a ne întrerupe funcția tiroidiană.