Agricultorii afectaţi de secetă scapă de 50% din datorii. Guvernul Ciolacu acordă şi un ajutor de 1,8 miliarde de lei

Guvernul Ciolacu adaugă încă 1,8 miliarde de lei la ajutorul pentru fermierii afectați de secetă. Sume-record plătite agricultorilor în acest an.
Filip Stan
27 sept. 2024, 14:52
Agricultorii afectaţi de secetă scapă de 50% din datorii. Guvernul Ciolacu acordă şi un ajutor de 1,8 miliarde de lei
Despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă. Care sunt sumele, anunţul ministrului agriculturii, Florin Barbu

Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Agriculturii, acordă fermierilor afectați de secetă un nou sprijin. Agricultorii care au are cultura afectată de secetă în proporţie de cel puțin 50% scapă de datorii până la 1 august 2025, iar în plus Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda și un ajutor de stat de 1,8 mld. lei în total, pentru credite. Facilitățile, acordate prin modificarea a două ordonanțe de urgență.

Guvernul Ciolacu, sprijin pentru fermierii afectați de secetă

În contextul anului agricol 2023-2024, marcat de o secetă severă, MADR a convocat la 26 septembrie o reuniune cu producătorii agricoli, furnizorii de inputuri și bancherii. Scopul întâlnirii a fost identificarea unor mecanisme financiare și operaționale pentru a susține fermierii afectați, și în special pe cei cu culturi de porumb și de floarea-soarelui. Producția de porumb pentru anul în curs este estimată la doar 7 mil. tone, iar fermierii resimt presiuni și mai mari decât în anii precedenți  – din ultimii 5 ani agricoli, 4 au fost secetoşi şi s-au acumulat datorii.

Soluțiile propuse includ amânarea plății datoriilor până la 1 august 2025 pentru fermierii care au avut pierderi de peste 50%, iar în plus, fermierii vor primi sprijin sub formă de credite în valoare totală de 1,8 mld. lei, garantate de stat. Această măsură se aplică și pentru creditele contractate prin instituții financiare nebancare (IFN).

Se suspendă de drept la cerere, rambursarea datoriilor curente şi restante, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituţii de credit sau cu instituţii financiare nebancare, utilizate pentru culturile agricole vegetale, cu scadenţa în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025„, s-a anunțat la MADR după şedinţa de lucru în care s-au modificat două ordonanţe de urgenţă, respectiv OUG nr. 4/2024 şi OUG nr. 7/2024.

Condiții de eligibilitate și alte facilități

Pentru a beneficia de amânarea plății datoriilor, fermierii trebuie să prezinte documentație care să ateste pierderile înregistrate din cauza secetei. De asemenea, trebuie să îndeplinească anumite criterii legate de ratele dobânzilor. Creditele suspendate nu vor genera dobânzi suplimentare sau penalități până la 31 decembrie 2024, atâta timp cât debitorii își achită obligațiile curente.

Ajutorul de stat sub formă de grant poate fi accesat și de fermierii cu credite restante. Bugetul alocat este de maximum 1,8 mld. lei, iar creditul poate fi utilizat pentru rambursarea datoriilor către furnizori sau pentru finanțarea capitalului de lucru. Această măsură este menită să asigure continuitatea producției agricole în ciuda dificultăților provocate de secetă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, pe termen scurt,  când vor demara plățile pentru despăgubirile care se vor acorda la secetă. Șeful de la Agricultură a afirmat că suma care se va achita a rămas cea anunțată anterior, de 200 euro/hectar.

Florin Barbu a anunțat  joi – 26 septembrie, că fermierii vor primi banii pentru despăgubiri până pe 15 octombrie. De asemenea, ministrul a confirmat că plata avansului pentru subvenții va putea începe pe 16 octombrie.

Ministrul Agriculturii a anunțat astăzi că până pe 15 octombrie fermierii vor primi despăgubirile la secetă.

”A fost o secetă severă în această vară și până pe 15 octombrie fermierii vor primi despăgubirile la secetă, cele 200 de euro pe hectar afectat de secetă. Pe 16 octombrie începem avansul plăților, avem 70% am reușit să luăm de la Comisia Europeană, astfel încât fermierii să nu aibă probleme pentru a începe noul an agricol. Așa cum am aniticipat acum patru luni sunt peste două milioane de hectare calamitate, sumele au fost deja la rectfificare transpuse în bugetul Ministerului Agriculturii și vorbim de o sumă de două miliarde de lei, aproape 400 de milioane de euro. Și noi am notificat deja la Comisie să dăm acesta despăgubiri”, a spus Florin Barbu.

Florin Barbu a ținut să precizeze că ministerul compensează și acciza la motorină dar a amintit și de alte plăți.

„Bani au fost foarte mulți dați către fermieri anul acesta, e prima oară când Guvernul a alocat peste 2% din PIB agriculturii. Pe anumite culturi, cele de toamnă, subvențiile au fost destul de consistente. Noi venim în sprijinul fermierilor și cu credite. Agricultura beneficiază de cel mai important credit, care nu a fost niciodată în România în ultimii 30 de ani, cu o dobândă fixă de 1,95, garantat 100% de stat și ROBOR-ul e achitat de Guvern, prin Ministerul Agriculturii”, a mai declarat ministrul Florin Barbu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african