Ai centrală termică de apartament? Veşti proaste, se introduce „taxa pe coş”

Dacă îți încălzești apartamentul sau casa cu centrală termică trebuie să știi că din toamnă intră în vigoare noi reglementări. În rezumat ele înseamnă să plătești mai mult și să ai alte, nebănuite bătăi de cap de repoziționări, reconstrucții. Dacă centrala are zece ani ești obligat de normele europene să iei alta  

RomaniaTV.net
17 iul. 2015, 03:30
Ai centrală termică de apartament? Veşti proaste, se introduce „taxa pe coş”

Se introduce taxa pe coș. Vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC) a spus la România TV că o directivă europeană, care va intra în vigoare în toamna acestui an, va obliga oamenii care vor centrala termica de apartament să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Ai centrală de apartament? Avertisment alarmant de la Protecţia Consumatorilor

Directiva, care intră în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români pentru că în prezent 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei.

Ai probleme cu CENTRALA TERMICĂ? Cât te costă să îţi cumperi una nouă. Comercianţii au şi o veste bună

Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), a declarat la România TV că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca din 10 în 10 ani să schimbe centrala de apartament.

„Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această directivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează”, a spus Nejloveanu, conform ampress.ro