Ai grijă de sănătatea ta. Iată cea mai bună metodă pentru îndreptarea coloanei vertebrale

Scolioza, una dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni la copii si adolescenti, poate fi astazi combatuta cu ajutorul Terapiei Schroth, o tehnica ce foloseste exercitii de respiratie si postura pentru a reda organismului pozitia corecta a coloanei vertebrale.

08 oct. 2015, 17:13
Ai grijă de sănătatea ta. Iată cea mai bună metodă pentru îndreptarea coloanei vertebrale

„Executata corect, Terapie Schroth poate fi solutia optima pentru a evita operatia in cazul copiilor care au dezvoltat scolioza. De asemenea, Terapia Schrot poate fi considerata un stil de viata deoarece fizioterapeutul nu doar ca ii va invata pe copii ce exercitii trebuie sa faca, ci le va arata si cum trebuie sa mentina pozitia corecta atunci cand parasesc cabinetul, in cadrul diverselor activitati pe care le desfasoara: la joaca, atunci cand isi fac temele, chiar si atunci cand se odihnesc”, a declarat Bogdan Goga, fizioterapeut.

Acest tip de tratament consta intr-un program personalizat, compus dintr-o serie de exercitii de indreptare a coloanei vertebrale prin elongatia activa a acesteia, derotarea vertebrelor prin respiratie tridimensionala, precum si tonifierea si stretchinul musculaturii in pozitia maxima corectiva, scrie doctorulzilei.ro.

„Respiratia este extrem de importanta, exercitiile fiind efectuate folosind miscari respiratorii de inspirare – expirare si contractia grupelor de muschi, identificate ca fiind deficitare, concomitent cu respiratia. Intrucat exercitiile au un grad destul de mare de dificultate, aceasta terapie poate fi efectuata doar de catre copiii peste 10 ani, pentru a atinge nivelul maxim de eficienta”, adauga fizioterapeutul Bogdan Goga.

Terapia Schroth este o terapie de lunga durata. Aceasta implica in primele sase luni executarea exercitiilor sub asistenta fizioterapeutului, de doua sau trei ori pe saptamana, urmand ca apoi pacientul sa lucreze zilnic, acasa, pentru cel putin o ora pe zi.

Efectuarea exercitiilor cu ajutorul fizioterapeutului are ca scop discutarea si eliminarea erorilor observate pe parcursul exercitiilor, examinarea succesului si eventualelor nereusite, precum si motivarea continua a pacientului.

Eficienta terapiei Schroth este data de perseverenta pacientului in executarea corecta a exercitiilor indicate de fizioterapeut, rabdarea sa in aplicarea terapiei si in purtarea corsetului, daca este cazul. In mod normal, corsetul se recomanda pentru tipurile de scolioza de peste 20 de grade unghi Cobb si trebuie purtat 24 din 24 de ore, pana la maturatia osoasa, in jurul varstei de 18-20 ani.

Citeşte şi Obişnuieşti să stai mult în picioare? Vezi ce probleme de sănătate pot apărea