Ai primit scrisoare că ai consumat curent electric peste puterea aprobată? Ce trebuie să faci pentru a evita deconectarea

Tot mai mulţi români, care sunt clienţi casnici de energie electrică, au primit înştiinţări referitoare la depăşirea puterii electrice contractate la locul lor de consum. După primirea documentului, unii susţin că nu ştiu cum să procedeze pentru a evita deconectarea temporară, aşa că vă prezentăm mai multe sfaturi utile pentru a nu fi puşi în situaţia de a plăti facturi uriaşe.
Filip Stan
10 ian. 2022, 13:39
Ai primit scrisoare că ai consumat curent electric peste puterea aprobată? Ce trebuie să faci pentru a evita deconectarea

Dacă ai primit o scrisoare că ai consumat curent electric peste puterea aprobată, e bine de ştiu că acest document este emis de operatorul rețelei de distribuție, prin intermediul furnizorilor cu care clienții au în derulare contractul de furnizare de energie electrică. Aceştia au transmis aceste notificări referitoare la depășirea puterii electrice contractate la locul lor de consum.

Citeşte şi: Facturi uriaşe la energie, după majorări. Românii plătesc dublu faţă de iarna trecută, pentru acelaşi consum: „Am o factură de 1087 lei şi o pensie de 800 de lei”

Ai primit scrisoare că ai consumat curent electric peste puterea aprobată? Detaliile tehnice prea puţin cunoscute de români

Potrivit Economica.net, puterea absorbită la un moment nu are legătură cu energia consumată și facturată la sfârșit de lună, ci cu consumul instantaneu, mai exact câte aparate care consumă energie avem în funcțiune în același timp.

Asta înseamnă că, în anumite momente, consumul instantaneu al clienților poate depăși puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare și, dacă au contor inteligent, există posibilitatea ca acesta să sesizeze depășirea și să întrerupă pentru moment alimentarea cu energie electrică.

Citeşte şi: Vine criza alimentară! În două luni de zile În supermaketuri nu va mai fi DELOC carne de porc sau de pasăre din România! Motivul ireal! Producătorii sunt disperați!

Firmele de distribuție spun că acest sistem este și pentru protecția instalației dvs. electrice și acționează în același scop cu cel din tabloul electric. Pentru cei care nu au contoare inteligente, protecția este asigurată doar de către disjunctorul din panoul electric.

Așadar, în cazul în care socotiți să vă puteți descurca dacă va limitați uneori consumul (mai scoateți câte ceva din priză atunci când folosiți alți consumatori mari), ați văzut mai sus că există soluții simple și la îndemâna dvs. să se reia alimentarea cu energie.

În cazul majorității locuințelor, astfel de consumuri instantanee mari nu au loc niciodată sau au loc foarte rar. Astfel, cei mai mulți dintre noi nu trebuie să ia măsuri speciale.

Cum poţi obţine un spor de putere. Paşii pentru a realiza schimbarea

Dacă sunteți în situația în care nu vă puteți limita consumul pentru a rămâne sub nivelul maxim al puterii contractate, pentru că aveți nevoie să puneți în funcțiune concomitent mai multe aparate electrice mari consumatoare, rămâne soluția de a solicita un spor de putere.

Mai jos, cum se face și cât costă, aproximativ, acest lucru, cu mențiunea că un cost final este imposibil de oferit la modul general, pentru că fiecare consumator este o situația particulară.

Pentru a obţine un spor de putere, trebuie să depuneţi, mai întâi, o cerere pe site-ul operatorului de distribuție (se poate și pe cel al furnizorului).

Veți plăti pentru actualizarea ATR (avizul tehnic de racordare), 55 de lei plus TVA, suma care asigură creșterea puterii până la maximum 30 kW (mai mult decât suficient pentru orice loc de consum casnic) în baza unei facturi care vă va fi emisă. Puteți plăti prin bancă sau la paypoint, fără să mergeți fizic la un sediu. Detalii cu modalitățile de plată găsiți în factură.

Apoi, după ce primiți noul aviz de racordare, solicitați încheierea unui nou contract de racordare. După semnarea acestuia, distribuitorul vă va emite factura pentru verificarea dosarului și punerea sub tensiune, de 80 de lei plus TVA.

În această etapă intervine și o cheltuială care poate fi mai mare, dar sunt bani pe care nu îi plătiți operatorului de distribuție. Va trebui să trimiteți distribuitorului dosarul instalației electrice de utilizare (DUI), care este întocmit de un electrician autorizat ANRE, pe care îl contractați dumneavoastră.

Acesta va face un proiect și apoi lucrările de care este nevoie, în baza solicitării dvs, la instalația electrică de la locul de consum pentru care solicitați sporul de putere.

Pentru mulți dintre clienți, cei care nu vor solicita o putere mult mai mare decât au deja, nu va fi nevoie de lucrări asupra instalației. Pentru ceilalți, costul operațiunii diferă, în funcție de ce e nevoie la locul dvs de consum, de ce spor de putere cereți, de cum trebuie modificată instalația electrică, etc, de aceea este imposibil să avansăm un cost valabil pentru toată lumea.

Din ce am aflat noi, poate costa 200-300 de lei, sau chiar peste 2.000 de lei pentru imobilele mari cu rețele mai complexe, bani pe care îi plătiți electricianului autorizat ANRE.

Dacă tarifele plătite firmei de distribuție pentru emiterea ATR si pentru verificarea DUI sunt reglementate de către ANRE și sunt fixe, cele plătite electricienilor autorizați să execute instalații nu sunt reglementate.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Sprijin pentru acești români. La ce pot fi folosiți banii
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică