Ajutoare de la stat după explozia de la Crevedia: 10.000 de lei pentru familiile cu casa distrusă peste 75%

Ajutoare de urgență estimate la 1,5 milioane lei pentru familiile și persoanele afectate de explozia produsă la Crevedia, județul Dâmbovița, în data de 26 august 2023.

31 aug. 2023, 14:51
Ajutoare de la stat după explozia de la Crevedia: 10.000 de lei pentru familiile cu casa distrusă peste 75%
Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră despre tragedia de la Crevedia.

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor și persoanelor afectate de tragicul eveniment produs la Crevedia, județul Dâmbovița, în data de 26 august 2023, unde exploziile la autocisterne cu gaz petrolier lichefiat (GPL) au declanșat un incendiu de amploare, soldat cu victime și răniți, atât din rândul populației civile, cât și al personalului de intervenție, dar și cu pagube importante suferite de localnici.

Ajutoarele de urgență instituite de Guvern se acordă pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare, masă și alte cheltuieli neprevăzute familiei/însoțitorului persoanei rănite, pe perioada spitalizării răniților în țară sau în străinătate; pentru sprijinirea răniților internați și externați; pentru acoperirea unei părți din pagubele înregistrate în gospodăriile și locuințele afectate și pentru sprijinirea familiilor în care s-au înregistrat decese.

Explozia de la Crevedia face în continuare victime. Un alt rănit a murit la spitalul Floreasca
Astfel, pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în străinătate se acordă o sumă forfetară de 2.000 euro/lună, respectiv 2.000 lei/lună, în cazul celor care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în țară.

De asemenea, pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate se acordă suma forfetară de 1.500 lei.

Totodată, pentru gospodăriile afectate de explozie se acordă următoarele ajutoare de urgență:

– câte 10.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;

– câte 7.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;

– câte 4.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%;

– câte 2.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție de până la 25%;

– câte 1.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror bunuri din gospodărie/locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

În situațiile în care s-au înregistrat decese, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de 7.500 lei, pentru fiecare dintre membrii decedați, de aceeași sumă urmând a beneficia și familiile răniților care decedează ulterior, din cauza gravității arsurilor și afecțiunilor asociate.

Drama familiei soților care au murit în urma exploziilor de la Crevedia continuă! „Așa se poartă autoritățile după ce am pierdut ambii părinți”

Pentru acordarea acestor ajutoare de urgență nu este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată și nici efectuarea anchetei sociale, cu excepția ajutoarelor care se acordă pentru însoțitori și familiile persoanelor care decedează ulterior.

Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență, estimată în acest moment la 1,5 milioane lei, se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și se acordă până la sfârșitul exercițiului bugetar al anului 2023.