AJUTOARE pentru populaţie. AMÂNAREA ratelor este aplicată şi în alte ţări

Amânarea ratelor la creditele populaţiei a fost aplicată şi de alte guverne din Europa. Potrivit România TV, Islanda a plătit din bugetul de stat o parte din împrumuturile oamenilor la bănci, într-o perioadă în care, însă, economia ţării dar şi băncile, erau la un prag de faliment. De asemenea, în Ungaria, guvernul a obligat instituţiile bancare să tranforme toate creditele în monedă naţională, la un curs dezavantajos pentru bănci.

17 feb. 2014, 15:19
AJUTOARE pentru populaţie. AMÂNAREA ratelor este aplicată şi în alte ţări

Guvernul Ponta a venit cu propunerea ca românii cu venituri sub medie şi credite la bănci să plătească rate înjumătăţite timp de doi ani. Măsura a fost agreată la discuţiile cu FMI însă a stârnit criticile preşedintelui Traian Băsescu.

Citeşte şi Românii vor rate mai mici. 60% din populaţie este de acord cu „Electorata”

În Europa au fost însă şi alte guverne care au încercat să ajute populaţia să scape mai uşor de povara ratelor. În Islanda, guvernul a plătit anticipat o parte din creditele ipotecare ale populaţiei, iar fiecare client primeşte o reducere a datoriei cu până la 25.500 de euro – bani de la stat, plătiţi în patru tranşe băncii. Islanda însă, a fost foarte aproape de faliment, iar acolo instituţiile de credit au ajuns în colaps.

De asemenea, în Ungaria guvernul a dat o lege prin care băncile au fost obligate să convertească creditele din valută în franci la un curs de schimb sub cel al pieţei. Măsura n-a fost pe placul băncilor prezente în Ungaria, care au suferit pierderi de peste un miliard de euro din această schemă, ameninţând totodată că se retrag din ţară.

Citeşte şi Cine ar putea beneficia de înjumătăţirea ratelor la credit

În România, amânarea ar fi pentru o perioadă de doi ani şi ar viza aproape un milion de români. „Este o masură de stimulare a consumului, a cererii în economie pentru cei care îşi plătesc ratele dar nu le mai rămân destui bani pentru restul necesităţilor„, spunea la România TV ministrul bugetului, Liviu Voinea.

Rata ar creşte substanţial însă, cu 15% după amânare, aducând costuri suplimentare de câteva mii de euro beneficiarilor.

Citeşte şi Ratele în valută ar putea fi plătite la cursul din momentul contractării creditului