Ajutoare sociale pentru mai puțini români, de anul viitor. Budăi: „Mă uit la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin”

Marius Budăi anunţă că unul dintre cele mai importante proiecte derulate de ministerul pe care îl conduce este reforma legată de venitul minim de incluziune. Ministrul Muncii a spus că modificarea legislației vrea să ducă la încurajarea muncii în cazul celor care sunt apţi din punct de vedere legal şi din punctul de vedere al sănătăţii să aibă un loc de muncă.

11 feb. 2023, 16:28
Ajutoare sociale pentru mai puțini români, de anul viitor. Budăi: „Mă uit la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin”

Guvernul are în plan să acorde mai puține ajutoare sociale de anul viitor. Sistemul de ajutoare sociale va fi modificat radical de la 1 ianuarie 2024, atunci fiind programat să apară venitul minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că se dorește încurajarea beneficiarilor de ajutoare sociale, care pot munci, să fie integrați în câmpul de muncă.

Citește și: Venitul minim de incluziune. Cum se face calculul şi câţi bani pot primi beneficiarii

„Mai avem o reformă foarte importantă, tot pe bani europeni: venitul minim de incluziune. Să nu săriţi la mine, mai ales mediul privat! (…) Venitul minim de incluziune este foarte bine aşezat şi stabilit pe trei piloni foarte importanţi. Unu: evitarea sărăciei şi scoaterea cât mai multor oameni din sărăcie şi din risc de sărăcie. Al doilea este axat pe încurajarea ocupării forţei de muncă: mă uit ce are nevoie o familie dar mă uit şi la cei apţi din punct de vedere legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească. În primul rând să-i orientăm în carieră, să le arătăm că pot fi utili societăţii şi să îi îndreptăm să muncească pe cei apţi de muncă”, a spus Ministrul Muncii, Marius Budăi.

Citește și: EXCLUSIV. Marius Budăi, circumspect cu privire la o nouă majorare a pensiilor în 2023: „Coaliţia decide”

El a explicat că cei care pot munci şi fac parte din familii care vor să primească venitul minim de incluziune vor fi înscrişi automat în bazele de date ale Agenţiilor de Ocupare a Forţei de Muncă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„Pe viitor, o familie care noi înlocuim acel ajutor social cu venitul minim de incluziune, în momentul când i se va aproba dosarul, acea persoană sau acele persoane care sunt apte din punct de vedere legal şi al sănătăţii, de muncă, vor fi înscrise automat la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi chemate la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi consiliate acolo, vor fi calificate acolo în vederea ocupării. Refuză acest lucru, înseamnă că nu are nevoie de venitul minim de incluziune”, a explicat ministrul.

Ministrul Muncii adaugă că al treilea pilon al venitului minim de incluziune este axat pe descurajarea abandonului şcolar şi pe încurajarea şcolarizării.