Venitul minim de incluziune. Cum se face calculul şi câţi bani pot primi beneficiarii

Românii cu venituri mici vor putea beneficia, începând din 1 ianuarie 2024, de venitul minim de incluziune. Noul ajutor social va avea două componente: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.

29 sept. 2022, 09:52
Venitul minim de incluziune. Cum se face calculul şi câţi bani pot primi beneficiarii

Românii cu venituri mici care nu acoperă nivelul de trai minimal vor putea beneficia de una sau cele două componente ale venitul minim de incluziune, potrivit unei hotărâri a Guvernului.

Venitul minim de incluziune va reuni venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei și se va compune din unul sau cele două ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.

Citeşte şi: Ce-i așteaptă pe români, la iarnă. Anunț de la Ministerul Energiei

Cine sunt beneficiarii venitului minim de incluziune

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima dintre cele două componente ale venitului minim de incluziune, va fi de 275 de lei/ lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim va fi de 400 de lei/ lună, potrivit avocatnet.ro.

Citeşte şi: Românii care stau la bloc trebuie să-şi monteze repartitoarele inteligente. Riscă amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2023

Vor fi eligibile pentru acordarea venitului minim de incluziune familia și persoana singură ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la:

  • 700 de lei /membru de familie – în cazul în care se primește atât ajutorul de incluziune, cât și cel pentru familia cu copii;
  • 275 de lei/membru de familie – în cazul în care se primește doar ajutorul de incluziune, cu excepția persoanei vârstnice, pentru care nivelul maxim este de 400 de lei;
  • 700 de lei /membru de familie – în cazul în care se primește doar ajutorul pentru familia cu copii.