Ajutor de încălzire 2022-2023. Cum poţi încasa 500 de lei pe lună deşi a trecut termenul de depunere a cererii

Pentru a putea primi ajutorul de încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați ar fi trebuit să depună cererile până în data de 15 octombrie. Banii se pot primi însă şi de cei care, luaţi de valul de căldură de afară, au uitat să depună cererrile.

06 nov. 2022, 15:28
Ajutor de încălzire 2022-2023. Cum poţi încasa 500 de lei pe lună deşi a trecut termenul de depunere a cererii

Ajutor de încălzire 2022-2023. Se anunţă o iarnă grea pentru portofelele românilor, chair dacă termperaturile par să fie mai degrabă de vară târzie. În aceste condiţii, orice ajutor de la stat este privit ca „Sfintele Moaşte”, dacă l-am citat pe ministrul Marcel Boloş. Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. De altfel, încă din 2021, românii pot accesa un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.

Cei care vor să beneficieze de compensații ar fi trebui să depună deja cereri până la data de 15 octombrie.

Vouchere pentru compensarea facturilor. Câţi bani ar putea primi românii pentru a evita colapsul în această iarnă
Totuși, în cazul în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, după cum urmează:

– începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;

– începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;

– începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Condiții pentru a beneficia de ajutor de încălzire în iarna 2022-2023

Prima condiție pe care românii trebuie să o îndeplinească pentru a primi ajutorul este ca venitul net lunar pe fiecare membru al familiei din care face parte să fie mai mic de 1.386 de lei, iar în cazul persoanelor singure, venitul net lunar trebuie să fie maxim 2.053 de lei.

Compensația pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

Ajutor de încălzire 2022. Tot ce trebuie să ştie cei care stau la bloc pentru a beneficia de sprijinul oferit de stat

Documentele care trebuie depuse pentru a obţine ajutor de încălzire

Compensațiile sunt acordate doar pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind numărul de membri ai familiei, veniturile și sistemul de încălzire utilizat.

Totodată, cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu.

Ajutorul de încălzire pentru iarna 2022-2023: Cum puteţi încasa 500 de lei pe lună. Documente necesare, sume acordate și categorii. Descarcă model CERERE

 

Care e valoarea ajutorului de încălzire

Ajutorul de încălzire diferă în funcție de venitul pe care beneficiarii l-au trecut în declarația pe propria răspundere, astfel:

în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;

  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
  • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
  • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
  • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Cererile se pot depune de luna viitoare

Pentru a primi ajutorul de încălzire în acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, persoanele interesate trebuie să depună cererile până la data de 20 noiembrie 2022. Totuși, cei care îndeplinesc criteriile legale pot depăși acest termen, riscul fiind doar să rateze ajutorul pe lunile care trec. Stabilirea dreptului la subvenție se face prin dispoziție a primarului, astfel:

  • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
  • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective;
  • din luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Ajutorul de încălzire 2022-2023. Se dau sume importante lunar! Află dacă te încadrezi şi ce reducere primeşti

Ajutor de la stat în valoare de 4000 de lei pentru românii cu o situație materială precară. Condiții de acordare

Românii cu o situație materială precară ar putea beneficia de un ajutor de la stat în valoare de 4000 de lei, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, un număr de 220.000 de români cu venituri mici ar urma să primească acest ajutor de la stat care va putea fi folosit doar în anumite scopuri.

Beneficiarii acestui ajutor vor putea folosi cei 4000 de lei pentru repararea locuinței și pentru schimbarea aparatelor electrocasnice vechi: frigider, mașină de spălat și aragaz. „Voucherele țintesc persoanele aflate în dificultate. Vrem să prevenim ca acești bani pe care îi alocăm pentru a oferi reintegrare socială amărâților, să prevenim ca acești bani și echipamentele oferite să fie vândute sau înstrăinate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Beneficiari vouchere de 4000 de lei
Potrivit ministrului Marcel Boloș, ajutorul de la stat pentru românii cu situație materială precară va fi acordat sub forma unor vouchere în valoare de 4000 de lei următoarelor categorii de persoane:

– familiile cu copii mulți, peste cinci;

– cei care nu pot munci;

– bătrâni fără sprijin

Pentru aceste ajutoare, România vrea să obțină de la Comisia Europeană 600 de milioane de euro. Anul acesta ar urma să primim aprobarea de la Bruxelles, iar primii bani să fie încasați de cei aflați în nevoie în prima jumătate a anului viitor.

Noile vouchere în valoare de 4000 de lei ar putea fi acordate la fel ca cele sociale de până acum, adică sub formă de carduri încărcate cu bani, însă doar după anchete sociale făcute de autoritățile locale. Beneficiarii ar putea intra în posesia acestor vouchere în prima jumătate a anului 2023, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Fondurilor Europene la România TV.

„În prima parte a anului viitor, n-aș putea să dau o dată fixă pentru că există un orizont de așteptări din partea multor oameni și este un voucher destul de așteptat pentru cei care sunt în astfel de situații. Încercăm să definitivăm negocierile cu CE să avem programul operațional aprobat.

Cert este că noi derulăm aceste vouchere prin intermediul centrelor comunitare care urmează a fi funcționale la nivelul autorităților române locale din mediul rural, sunt peste 2.200 de astfel de centre, iar numărul de beneficiari pe care îi avem luați în considerare este de 220.000. Valoarea bugetului alocat este de 7 milioane de euro, însă pachetul de servicii pe care noi îl asigurăm este unul integral”, a declarat Marcel Boloș.

Ajutor încălzire 2022 – 2023: Condiţii, valoare ajutoare, termen cerere. Cum obţii voucherul de lemne

Subvenția pentru încălzire – ajutor încălzire 2022 – 2023 – condiții, acte necesare, termen cerere, valoare sprijin. Cine poate primi ajutorul de încălzire oferit în acest an printr-un program guvernamental, unde se depun cererile și ce sume se acordă de la bugetul de stat.

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil este actul normativ ce reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023.

Ajutor încălzire 2022-2023

Cum se poate primi ajutorul pentru încălzire care se va plăti în perioada 2022-2023. Plata pentru încălzire ar urma să intre în conturile beneficiarilor pentru lemne sau alte surse de încălzire, iar subvenția poate fi solicitată până la 15 octombrie. Primăriile au informat deja beneficiarii cum pot cere ajutorul dar și ce sume se plătesc pentru fiecare gospodărie.

Vouchere pentru compensarea facturilor. Câţi bani ar putea primi românii pentru a evita colapsul în această iarnă

Ajutor încălzire 2022 – 2023: termen cerere
Termenul pentru cererea la ajutorul de încălzire este 15 octombrie la nivel național. Astfel, pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire, aplicanții se pot adresa Primăriilor de care aparțin depunerea cererilor aflându-se în curs de derulare și se încheie pe 15 octombrie. Plățile vor acoperi o subvenție lunară care se va plăti în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023. Subvenția pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure.

Subvenția pentru încălzire 2022 – 2023: condiții
Condiții pentru a primi subvenția pentru încălzire – beneficiarii pot depune la Primărie până la 15 octombrie o cerere, iar la completarea formularului, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. În vederea stabilirii dreptului la ajutor pentru încălzire, primarii solicită acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei.

Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.

Ministrul Energiei, despre cum se vor calcula facturile după noile reguli: ”Este destul de greu să emiți facturi personalizate pentru toată populația României”

Ajutor pentru încălzire 2022 – 2023: acte necesare
Ajutorul pentru încălzire se solicită la Primăria de care aparține beneficiarul iar primul pas pentru subvenție este depunerea unei cereri și declarații pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, la Unitatea Administrativ Teritorială (UAT).

Dosarul pentru subvenția la încălzire se completează astfel:

– Adeverință registrul agricol
– Copii documente pentru toți membrii familiei
– Adeverință de salariat, cu venitul net sau cupon de pensie
– O factură de curent recentă

Pentru încălzirea cu gaze trebuie procesul verbal de punere în funcțiune și o factură recentă. Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

– ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
– ajutor pentru gaze naturale;
– ajutor pentru energie electrică;
– ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
    în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
    în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
    în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
    în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
    în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
    în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
    în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
    în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
    în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună, pentru gaze naturale; 500 lei/ lună, pentru energie electrică sau 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri. În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Subvenția pentru încălzire 2022 – 2023: cine nu poate lua ajutorul
Din lista beneficiarilor cu venituri mici sunt excluși gospodarii care dețin spre exemplu un tractor sau au moară de cereale. În plus pe lista celor care nu pot cere subvenția pentru încălzire, se află:

– Proprietarii care au mai multe case;
– Beneficiarii care dețin mai mult de 0,20 ha teren intravilan și lucrează mai mult de 0,09 ha solar
– Beneficiarii vreunei măsuri UE
– Deținătorii de bani în conturi mai mult de 3.000 lei
– Cei care dețin 2 autoturisme, 1 tractor sau 1 autoutilitară/combină autopropulsată;
– Cei care dețin utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
– Cei care dețin utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
– Cei care dețin suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depășeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.