Ajutor de încălzire pentru românii cu venituri mai mici de 2053 de lei. Atenţie, se iau în calcul terenurile şi maşinile din garaj!

Statul ajută românii vulnerabili cu vouchere pentru plata facturilor, iar autorităţile locale acordă ajutoare de încălzire pentru cetăţenii cu venituri modeste.
Filip Stan
15 oct. 2024, 18:52
Ajutor de încălzire pentru românii cu venituri mai mici de 2053 de lei. Atenţie, se iau în calcul terenurile şi maşinile din garaj!
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe! Care este ultima zi în care poți să depui cererea pentru ajutorul de încălzire

Ajutor de încălzire 2024-2o25. La Satu Mare, cererile pentru ajutorul de încălzire pot fi depuse începând cu 15 octombrie.  Cererea și declarația pe propria răspundere se pot obține de la sediul Direcției de Asistență Socială Satu Mare, strada Ilișești nr.4, sau de pe pagina de internet www.dassatumare.ro.

Din categoria măsurilor de protecție financiară fac parte:

–    ajutorul pentru încălzirea locuinței – măsură care are drept scop acordarea unui sprijin financiar pentru acoperirea integrală sau după caz a unei părți din cheltuielile cu încălzirea locuinței;
–    suplimentul pentru energie – măsură care are drept scop acoperirea integrală sau a unei părți din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit .

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe perioada sezonului rece, respectiv perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent și până la data de 31 martie a anului următor, pentru încălzirea locuinței și pentru un singur sistem de încălzire utilizat și anume:

–    ajutor pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale;
–    ajutor pentru încălzirea locuinței cu  energie electrică (se acordă doar consumatorilor vulnerabili care nu dețin altă formă de încălzire precum și consumatorilor vulnerabili care din motive tehnice sau economice au fost debranșați de la furnizarea energiei cu gaze naturale și care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice);
–    ajutor pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi/petrolieri/(lemne).

Suplimentul pentru energie se acordă lunar pe tot parcursul anului și inclusiv pe perioada sezonului rece, pentru iluminatul locuinței și susținerea facilităților de gătit și se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate (de ex. Titularul ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale – va beneficia de supliment pentru energie la gaze naturale și supliment pentru energie electrică ).

Pot solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței persoanele singure a căror venit net lunar realizat în luna anterioară depunerii cererii nu depășește suma de 2.053 lei, precum și familiile a căror venit net lunar/ membru de familie realizat în luna anterioară depunerii cererii nu depășește suma de 1.386 lei.

Ajutor de încălzire 2024-2025. Cum poți să primești 500 de lei de la stat

Ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie se acordă doar pentru o singură locuință și anume locuința aflată în proprietatea sau folosința solicitantului, persoană singură sau familie, locuință situată la adresa înscrisă în actele de identitate ale solicitantului persoană singură și a tuturor membrilor de familie în cazul familiei.

Pentru a solicita ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie, persoana singură sau reprezentantul familiei va completa cererea și declarația pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acestuia, bunurile mobile și imobile deținute și sistemul de încălzire utilizat.

La completarea cererii, titularul are obligația de a menționa corect componența familei, veniturile, precum și bunurile mobile și imobile deținute.

Cererea și declarația pe propria răspundere va fi depusă de către solicitant însoțită de actele doveditoare care atestă identitatea, veniturile realizate și bunurile deținute.

În cazul în care membrii familiei sau persoana singură are în proprietate de exemplu:
–     altă clădire sau spațiu locativ în afara locuinței de domiciliu înscrisă în actele de identitate;
–     teren intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană și 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente;
–     autoturisme/motociclete cu vechime mai mică de 10 ani cu excepția celor adaptate persoanelor cu handicap;
–    mai mult de un autoturism/motocicletă;
–    depozite bancare, a căror valoare este mai mare de 3 ori față de valoare câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat (

În acest caz, solicitanții nu pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței și de suplimentul pentru energie.

Titularii ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie sunt obligați să comunice orice modificare intervenită în componența familiei, a veniturilor sau privind bunurile aflate în proprietate în termen de 5 zile de la data la care a intervenit modificarea.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă lunar pe perioada sezonului rece noiembrie – martie și procentual în funcție de venit, astfel:
–    pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale cuantumul ajutorului poate fi ca nivel maxim 250 lei și 25 lei ca nivel minim;
–    pentru încălzirea locuinței cu energie electrică cuantumul ajutorului poate fi ca nivel maxim 500 lei și 50 lei ca nivel minim;
–    pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi/petrolieri (lemne) cuantumul ajutorului poate fi ca nivel maxim 320 lei și 32 lei ca nivel minim.
Suplimentul  pentru energie se acordă în sumă fixă, lunar, pe toată perioada anului, (noiembrie an curent – octombrie an următor), astfel:
–    în cuantum de 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale;
–    în cuantum de 30 lei / lună pentru consumul de energie electrică sau 70 lei / lună în cazul în care energia electrică  este singura sursă utilizată:
–    în cuantum de 20 lei / lună pentru combustibili solizi/petrolieri (lemne).

Vouchere facturi. Veşti bune pentru români, se dau bani după expirarea plafonării tarifelor la energie

În situația în care solicitanții îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie, stabilirea dreptului se face prin dispoziția primarului, după cum urmează:
–    Începând cu luna depunerii cererii pentru cei care au depus documentele până la data 20 a lunii respective;
–    Începând cu luna următoare pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii.

Contravaloarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, energie electrică și a suplimentului pentru energie la gaze naturale și energie electrică, vor fi evidențiate lunar în facturile emise de către furnizor și vor fi scăzute din totalul valorii de plată.

Contravaloarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi/petrolieri (lemne) se plătește direct titularului, printr-o singură plată pentru tot sezonul rece, iar contravaloarea suplimentului pentru energie combustibili solizi/ petrolieri(lemne) se va plăti beneficiarului lunar .

La Nina se formează în noiembrie. Ce iarnă aduce sora mai furioasă a lui El Nino, meteorologii sunt în alertă

Sumele reprezentând ajutorul pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi/petrolieri (lemne) se vor achita de către Primărie prin Direcția de Asistență Socială la o dată comunicată ulterior.

Cererea și declarația pe propria răspundere se pot obține de la sediul Direcției de Asistență Socială Satu Mare, strada Ilișești nr.4 sau de pe pagina de internet www.dassatumare.ro.

Pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinței pe întreaga perioadă a sezonului rece, solicitanții vor depune cererea și documentele până la data de 20 noiembrie 2024.

Depunerea cererilor se face la sediul Direcției de Asistență Socială Satu Mare,  str. Ilișești nr. 4, începând cu data de 15 octombrie 2024, de luni până joi în intervalul orar 08.30 – 15.00.

Informații suplimentare se pot obține la Serviciul Beneficii Sociale și Persoane cu Dizabilități din cadrul Direcției de Asistență Socială, telefon 0261.714195.

Veste bună pentru milioane de români, cardurile sociale se alimentează iar cu 250 de lei: „Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare”

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ajutor financiar în iulie. Calendarul plăților
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african