Ajutor de peste 100 de euro de persoană pentru familiile cu mai mult de trei membri

Ajutoarele sociale pe timp de criză nu sunt doar în România. Şi în Austria se acordă mai multe vouchere pentru familiile vulnerabile.

07 feb. 2023, 12:32
Ajutor de peste 100 de euro de persoană pentru familiile cu mai mult de trei membri

Ajutor de 105 euro de persoană în Austria pentru familiile nevoiaşe.

 Subvenția guvernamentală pentru energie electrică va fi din nou majorată, a decis Guvernul de la Viena. Gospodăriile mai mari, cu mai mult de trei persoane, vor primi acum bani în plus.

Propunerea de modificare necesară a Legii privind subvenționarea costurilor energiei electrice a fost înaintată partidelor parlamentare marți seara târziu. Iar miercuri, la ora 10.00, decizia a fost deja luată în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului Național.

Bonusul în bani este disponibil doar pentru gospodăriile în care sunt înregistrate mai mult de trei persoane pe punct de măsurare. Pentru fiecare persoană în plus, se vor plăti 105 euro. Părinții cu un copil (3 persoane) nu primesc nimic, iar dacă sunt trei copii (5 persoane) se adaugă 210 euro.

După cum a confirmat “Heute”, nu există o limită de vârstă, chiar și copiii minori sunt luați în calcul. De asemenea, nu există o limită superioară pentru suma maximă. Aceasta înseamnă că, cu cât sunt mai mulți membri în familie, cu atât mai mulți bani se primesc de la guvern. Așadar, familiile numeroase beneficiază cel mai mult de noul bonus.

“În plus, garantăm și frânarea costului energiei electrice pentru fermele sau restaurantele în care locuiești și conduci o afacere în același timpDe multe ori există doar un singur contor”, a subliniat președintele clubului ÖVP, August Wöginger, în timpul dezbaterii în curs din Consiliul Național.

Subvenția va fi acordată și gospodăriilor agricole dar cu o întârziere de la 1 iunie 2023 până în decembrie 2024, deoarece frânarea prețurilor va intra în vigoare abia acum. Cererile pot fi depuse în primăvara anului 2023, până cel târziu la 31 mai.

Noul ajutor suplimentar pentru energie electrică va fi dedus. În cea mai mare parte va fi în mod automat din următoarea factură anuală. În total, autoritățile cunosc aproximativ 700.000 de adrese care urmează să primească noul bonus în bani. Mai mult de jumătate dintre aceștia ar putea fi înregistrați automat. Ar primi astfel alocația suplimentară fără niciun efort suplimentar.

Pentru acele adrese care nu pot fi înregistrate automat sau în cazul în care există mai multe puncte de măsurare cu retragere, va fi creat un model de cerere începând cu jumătatea lunii aprilie. Guvernul promite că cei care trebuie să aplice vor fi informați în mod special că trebuie să depună o cerere.

Vouchere energie 2023. Ghidul erorilor care te lasă fără banii de facturi în plină iarnă
Denumirea oficială a acestei noi subvenții de stat, care ar trebui să ușureze povara cu sute de euro, este “subvenția pentru suplimentarea costului energiei electrice”. Noul bonus în bani este o extindere a frânei costurilor de energie electrică. Aceasta a intrat în vigoare în decembrie 2022, la gospodăriile cu mai multe persoane și la familiile numeroase.

Frâna inițială a costului energiei electrice se aplică primilor 2 900 de kilowați oră consumați. În acest caz, statul adaugă 30 de cenți pe kilowatt/oră la prețul energiei. Nu numai că se plătea și pentru casele secundare, dar frâna de cost a energiei electrice nu ținea cont de numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie.

Cei care au avut nevoie de mai mult de cei 2.900 de kilowați oră au fost și ei imediat loviți de prețurile la tarifele actuale de energie electrică. Noua subvenție este menită acum să remedieze exact această situație, scrie Heute,

2.460 euro de persoană – următorul bonus este fix. „Plătit uniform în toate statele federale” 

Pentru 2023, bonusul majorat ar trebui să se ridice acum la 2.460 de euro de persoană – inclusiv contribuțiile angajatorului. Procesarea plăților va fi, de asemenea, simplificată, iar bonusul va fi, de asemenea, plătit proporțional lucrătorilor temporari și lucrătorilor cu fracțiune de normă.

Ministrul Johannes Rauch (Verzi) a explicat în decizie că „guvernul federal oferă statelor federale o subvenție specială pentru a crește salariile personalului de îngrijire”. Banii au fost întotdeauna planificați ca o componentă salarială și nu ca un bonus unic – dar în 2022 au fost plătiți ca o plată unică pentru că altfel nu era posibil.

Totodată, Rauch a spus că reforma îngrijirii „cu siguranță nu este încă la final”, dar că primul pas a fost făcut. În timp ce ÖVP și Verzii au lăudat decizia, aceasta a fost aspru criticată de opoziție. Josef Muchitsch (SPÖ), de exemplu, s-a plâns că bonusul de 2.000 de euro în 2022 nu a fost plătit net, ci brut.

PENSII 2023. Marius Budăi, despre noua formulă de calcul: „Nu sunt de acord să panicăm cetăţenii”

Potrivit lui Muchitsch, chiar și cu actuala modificare a legii, nu este posibil să se repare acest tratament inegal. Fiona Fiedler (NEOS), în schimb, a criticat că bonusul ignoră realitatea vieții celor afectați – anumite grupuri profesionale fie au fost uitate, fie au fost excluse în mod deliberat.

Gerhard Kaniak (FPÖ) a menționat, de asemenea, că bonusul nu a fost plătit în aceeași sumă în toate statele federale și a cerut ca bonusul să fie plătit retroactiv fără taxe și taxe pentru 2022 și 2023 și în anii următori. Cu toate acestea, cererea a fost respinsă.