Oraşul din România cu ZERO şomeri. Are 1.000 de firme care caută sute de angajaţi!

Oraşul Sebiş din judeţul Arad a ajuns la şomaj zero şi are disponibile sute de posturi, care nu pot fi ocupate însă din cauza lipsei forţei de muncă. În acest moment, sunt active 1.000 de societăţi comerciale la o populaţie de doar 5.000 de locuitori.

07 mart. 2023, 15:15
Oraşul din România cu ZERO şomeri. Are 1.000 de firme care caută sute de angajaţi!
Oraşul din România cu ZERO şomeri. Are 1.000 de firme care caută sute de angajaţi!

Oraşul din România cu ZERO şomeri. „Avem 1.000 de firme la o populaţie de 5.000 de oameni, incluzând aici minorii şi pensionarii. Dacă ar fi să ne raportăm doar la populaţia activă, practic avem o firmă la trei locuitori”, a declarat Cristian Feieş, primarul oraşului, care a aadăugat că în ultimii ani bugetul oraşului a crescut de la 6 milioane de lei la 52 milioane de lei, în principal datorită fondurilor europene atrase, dar şi a activităţilor economice existente în oraş.

Citeşte şi: Copiii români, cei mai săraci din UE. Jumătate nu au acces la mâncare, educație și la servicii sociale

„În general, firmele de la noi sunt mici, cu un număr mic de angajaţi. Cel mai mare angajator este o fabrică de mobilă, cu 200 de salariaţi. În total, în Sebiş avem 2.000 de salariaţi, din care 1.500 în sistemul privat şi 500 în sistemul public. Totuşi, avem un excedent de sute de locuri de muncă disponibile, care nu pot fi ocupate pentru că în zonă nu avem suficientă forţă de muncă”, a mai spus edilul oraşului Sebiş.

Citeşte şi: Salarii Auchan 2023. Cât câştigă un casier relocat de la casele de marcat desfiinţate. Se dau şi tichete de masă de 400 de lei

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a declarat că în judeţ mai există un singur oraş cu şomaj zero: „Chişineu-Criş profită de poziţia geografică, la graniţa cu Ungaria, dar Sebişul este aflat la poale de munte, izolat. Primarul a pus Sebişul pe harta fondurilor europene şi a marilor proiecte naţionale. În mandatul lui Cristian Feieş, Sebişul a depus pe Planul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” proiecte pe toate cele trei axe deschise: extinderea reţelei de apă, aproximativ 5 milioane euro, modernizarea reţelei de canalizare, aproximativ 7 milioane euro, infrastructură rutieră de aproximativ 3 milioane euro şi se doreşte un proiect pentru reţeaua de gaz, de 2 milioane euro”.