Ajutorul financiar pentru elevii săraci, votat de Senat. Firea: Abandonul şcolar, un fenomen îngrijorător

Copiii și tinerii din mediul rural care vor să își continue studiile liceale și profesionale dar nu dispun de mijloacele financiare necesare vor fi sprijiniți financiar de către stat, informează un comunicat al PSD.

19 oct. 2015, 17:12
Ajutorul financiar pentru elevii săraci, votat de Senat. Firea: Abandonul şcolar, un fenomen îngrijorător

Prevederea se regăsește într-o propunere legislativă adoptată luni de Senat cu 122 voturi pentru, fără abțineri sau voturi împotrivă.

Citeşte şi: Un tată BOGAT şi-a dus fiul să vadă cum trăiesc oamenii săraci. Concluzia copilului, INCREDIBILĂ

Potrivit sursei citate, fondurile alocate vor fi utilizate pentru plata rechizitelor și a cheltuielilor de masă și cazare la internat.

„Abandonul școlar este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător, în special în ceea ce îi privește pe copiii și tinerii din mediul rural. Este o problemă care ne preocupă, de aceea grupul PSD de la Senat a votat în unanimitate această măsură de sprijin extrem de direct. (…) Problemele financiare sunt principala cauză pentru care, în fiecare an, copiii cu rezultate foarte bune la învățătură sunt practic obligați să renunțe la învățătură. Fie părinții nu dispun de banii necesari pentru a îi trimite la școală — bani de haine, încălțăminte și rechizite, fie copiii sunt nevoiți să muncească pentru a își întreține familia”,  a declarat senatorul Gabriela Firea, adăugând că România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește abandonul școlar, cu peste 270.000 minori care au renunțat la învățătură.

Potrivit propunerii, inspectoratele școlare județene vor selecta anual un număr de maxim 50 de elevi, absolvenți ai clasei a IV-a, respectiv a clasei a VIII-a, de la școlile din mediul rural. Aceștia își vor continua studiile la un liceu cu clase gimnaziale, care dispune și de internat, iar cheltuielile cu rechizitele, cazarea și masa vor fi suportate de la bugetul de stat sau alte surse.

Propunerea legislativă va fi transmisă Camerei Deputaților în vederea dezbaterii și aprobării.