Al doilea caz de triplă infecție virală. Copilul de 3 ani este internat la Spitalul Dr. Victor Gomoiu din Bucureşti cu gripă, COVID și VSR. 15 oameni au murit de gripă în România în acest sezon

Un număr de 102.884 de cazuri de infecţii respiratorii acute - gripă clinică, IACRS şi pneumonii - au fost raportate, în perioada 2 - 8 ianuarie, la nivel naţional, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică. 15 oameni au murit de gripă în România în acest sezon, potrivit autorităților.

12 ian. 2023, 14:42
Al doilea caz de triplă infecție virală. Copilul de 3 ani este internat la Spitalul Dr. Victor Gomoiu din Bucureşti cu gripă, COVID și VSR. 15 oameni au murit de gripă în România în acest sezon

România a înregistrat al doilea caz de triplă infecție virală din acest sezon. Este vorba despre un copil în vârstă de 3 ani, internat la Spitalul Dr. Victor Gomoiu din Bucureşti. Copilul a fost depistat pozitiv la SARS-COV 2, virus gripal şi VSR.

„Cazurile s-au dublat, cel puţin, faţă de săptămânile anterioare şi într-adevăr am avut surpriza de a evidenţia cazuri cu Flurona la copilaşi sub 5 ani şi cazuri cu triplă infecţie.

Unii dintre ei au necesitat redirecţionare către Spitalul de Boli Infecţioase pentru că noi nu am avut locuri atunci. Se face testare le cele trei virusuri şi uimitor a ieşit la toate trei pozitiv un copilaş de 3 ani.

Simptomele au fost multiplicate de tripla infecţie. Toate simptomele clasice de gripă sunt multiplicate de COVID şi virusul sincţial respirator. Dureri musculare, stare foarte proasă, dureri articulare la unii copii, greaţă, vărsături”, a explicat pentru Antena 3 dr. Claudina Cobzariu, medic infecţionist la Spitalul Dr. Victor Gomoiu.

Copilul din Bucureşti este al doilea caz de triplă infecţie. Primul caz de triplă infectare a fost raportat la Iași. 

 

INSP: 15 oameni au murit de gripă în România în acest sezon

Un număr de 102.884 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate, în perioada 2 – 8 ianuarie, la nivel naţional, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică. Sunt cu 37,9% mai multe cazuri faţă de cele de săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 74.567. În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 45.869 de cazuri.

În acest an, sezonul gripal a debutat mai devreme, cu un decalaj de circa trei săptămâni faţă de 2015 – 2019, precizează INSP.

Citește și: Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”

În perioada 2 – 8 ianuarie au fost raportate 4.629 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, iar răspândirea geografică este extinsă, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (1.343) şi în judeţele Braşov (378), Iaşi (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) şi Dâmboviţa (211).

De la începutul sezonului au fost raportate 15 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum şi 19 co-infecţii de virus gripal cu VRS.

INSP mai precizează că, până în prezent, au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care opt cu virus gripal tip A, subtip H1, cinci cu virus gripal tip A, subtip H3 (unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2) şi două cu virus gripal tip A, nesubtipat.