Al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei prevede o măsură care îl va înfuria pe Putin. Alte trei ţări din UE sunt îngrijorate de anunţul Ursulei von der Leyen

Guvernele Uniunii Europene ar trebui să ajungă la un acord privind propunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza „operațiunii militare speciale” a acesteia din Ucraina, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate, Josep Borell.

05 oct. 2022, 12:32
Al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei prevede o măsură care îl va înfuria pe Putin. Alte trei ţări din UE sunt îngrijorate de anunţul Ursulei von der Leyen

Pachetul, care reprezintă a opta rundă de sancţiuni împotriva Moscovei, a fost propus de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, săptămâna trecută, după ce președintele rus a amenințat cu arme nucleare și a mobilizat sute de mii de rezerviști. O serie de țări UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la noile măsuri, în special în ceea ce privește plafonarea prețului petrolului.

De altfel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că UE ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor. „Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta„, a spus ea.

Von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Interdicția importurilor de petrol din Rusia va intra în vigoare în luna decembrie. Importurile de cărbune au fost deja eliminate treptat, iar livrările de gaze din Rusia către Europa au fost sever limitate – mai întâi de jocurile de putere ale lui Vladimir Putin, iar apoi de sabotarea celor două gazoducte submarine Nord Stream.

Citeşte şi Putin a semnat anexarea și a stabilit noile granițe ale ţării. Rușii susţin că au oprit înaintarea spre Herson a ucrainenilor

Unele țări sunt îngrijorate

Proiectul de măsuri oferă o bază legală pentru determinarea plafonului de preț, care a fost convenit anterior de țările G7. Nu există încă o decizie cu privire la prețul real sau intervalul de preț al viitorului plafon, deși SUA au sugerat că va fi decis în câteva săptămâni.

Malta, Grecia și Cipru, ale căror flote transportă cea mai mare parte a petrolului Rusiei, au fost îngrijorate de posibilul impact al măsurii asupra industriilor lor maritime. Asta a dus la unele concesii către acele țări, potrivit unui proiect al textului consultat de Politico.

Ce mai conține pachetul de sancţiuni?

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un nou pachet de sancţiuni, care include mai multe interdicții de import și export, o extindere a listei persoanelor fizice și juridice sancționate și o interdicție pentru cetățenii UE de a fi membri în consiliile de administraţie ale companii de stat ruse.

„Rusia a escaladat invazia Ucrainei la un nou nivel. Referendumurile false organizate în teritoriile pe care Rusia le-a ocupat sunt o încercare ilegală de a acapara pământ sau de a schimba graniţele internaţionale prin forţă. Mobilizarea şi ameninţarea lui Putin de a folosi arme nucleare sunt paşi suplimentari pe calea escaladării”, a declarat președintele Comisiei Ursula von der Leyen. „Suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această nouă escaladare”, a adăugat ea.

Citeşte şi Un oraș de lângă Kiev a fost atacat cu drone kamikaze. Rusia ameninţă din nou Occidentul cu război