Al patrulea caz de variola maimuţei în România. Este contact cu primul pacient

Ministerul Sănătăţii a anunaţat al patrulea caz de variola maimuţei în România. Este vorba despre un bărbat, contact al primului pacient diagnosticat în România cu variola maimuţei.

16 iun. 2022, 16:51
Al patrulea caz de variola maimuţei în România. Este contact cu primul pacient
Variola maimuţei este noul COVID-19. Virusul se extinde în Europa

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România.

Bărbatul s-a prezentat miercuri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie.

„Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Masca redevine obligatorie în România. Cine trebuie să o poarte

Variola maimuţei. Care sunt simptomele şi cum poate fi redusă transmiterea virusului

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii informează că oricine are o erupție cutanată care arată ca variola maimuței și a fost expus la virus ar trebui să discute cu medicul de familie.

Citeşte şi Rafila recomandă folosirea prezervativului sau abstineţa: Variola maimuţei nu necesită măsuri de precauţie ca la COVID-19

O erupție cutanată de variola maimuței poate părea inițial similară cu coșurile, veziculele sau umflăturile și poate fi însoțită de febră și frisoane.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Care sunt simptomele şi cum se poate transmite virusul

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii subliniază importanța igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. De asemenea, este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

Reamintim că până miercuri, 15 iunie, în România au fost diagnosticate trei persoane infectate cu variola maimuţei. Ultimul caz este cel al unui bărbat în vârstă de 31 de ani. Acesta a prezentat primele simptome specifice bolii variola maimuţei din data de 10 iunie.

Primul caz de variola maimuţei în România a fost raportat luni după-amiază. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani din Bucureşti, care în prezent este internat în spitalul „Victor Babeş”, în stare bună. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri de variola maimuţei.

„În acest moment, nu avem informații privind o legătură între cele 2 cazuri. Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare”, a transmis MS.

Pacientul este internat la un spital din Bucureşti.

Al doilea caz de variola maimuţei a fost anunţat marţi, 14 iunie. „Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi Principalele surse ale infectărilor cu variola maimuţei: o petrecere LGBT în Spania şi un festival cu zeci de mii de oameni în Belgia


loading...
Partenerii noștri