Al treilea caz de Omicron în România. MS: Tulpina identificată la sportivul din Baia Mare, similară cu cea a primilor doi infectaţi veniţi din Africa

România are şi al treilea caz de infectare cu Omicron. Este vorba despre rugbistul de la Baia Mare. Potrivit Ministerului Sănătăţii, bărbatul este vaccinat și nu manifestă simptome.

06 dec. 2021, 18:16
Al treilea caz de Omicron în România. MS: Tulpina identificată la sportivul din Baia Mare, similară cu cea a primilor doi infectaţi veniţi din Africa

Al treilea caz de Omicron în România. Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că tulpina de coronavirus identificată la sportivul echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, repatriat săptămâna trecută din Africa de Sud, este similară cu cea identificată la primii doi infectaţi cu Omicron, veniţi din Africa.

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (OMICRON) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud.

Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Primul caz pozitiv de COVID, după testele din salivă la elevi. Cîmpeanu: Va face testul PCR pentru confirmarea infectării

Ulterior, Grupul pentru Comunicare Strategică a precizat că „informațiile potrivit cărora alți patru sportivi repatriați recent din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-COV-2 sunt false”.

„Potrivit informațiilor primite de la DSP Maramureș doar o singură persoană a fost testată pozitiv, informațiile despre acest caz fiind deja transmise public. Mâine, 7 decembrie, conform metodologiei, vor fi recoltate din nou probe de la sportivii repatriați din Africa de Sud”, a mai precizat GCS.

Vasluianul infectat cu Omicron nu este lăsat de vecini nici să deschidă geamul, deși stă la etaj. Cum îl verifică polițiștii

Primele cazuri au fost identificate la doi români dintre cei repatriaţi din Africa de Sud. Este vorba despre un bărbat de 59 de ani din Bârlad, judeţul Vaslui, şi o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov.

Vasluianul infectat cu tulpina Omicron de coronavirus a băgat spaima în vecinii săi, care nu-l lasă nici măcar să deschidă geamul, chiar dacă stă la etaj, de frică să nu se infecteze și ei, scrie Vremea Nouă.

Bărbatul de 59 de ani, inginer la o companie de automobile, se află izolat într-un apartament situat la un etaj superior într-un bloc din Bârlad.

Citeşte şi: Adrian Streinu Cercel, după apariţia tulpinii Omicron: „Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun”

Vecinii sunt disperați că s-ar putea infecta cu această nouă tulpină, mai ales după ce au citit pe internet, că această noua mutație a virusului este atât de contagioasă. I-au transmis să nu deschidă ușa sau fereastra, ca nu cumva “virusul să iasă pe geam”.

Până și polițiștii care vin să-l verifice dacă respectă carantina la domiciliu sunt îngroziți că s-ar putea infecta cu Omicron. De aceea, când vin să-l verifice nu urcă până la el, ci îl sună din fața blocului și îl pun să se afișeze la fereastră, mai scrie sursa citată.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică că ar putea fi necesare noi măsuri temporare pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, după ce primele cazuri au fost confirmate în România.

29 de sportivi ai echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare au fost repatriați săptămâna trecută din Africa de Sud. La sosirea în Româina, sportivi au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP.

La testele PCR doar unul dintre jucătorii de la Baia Mare a ieşit pozitiv şi pentru că venise din Africa de Sud unde a fost depistată tulpina Omicron de coronavirus, autorităţile au trimis probe pentru secvenţiere la Institutul Cantacuzino de la Bucureşti.

În avionul care i-a adus pe sportivi din Africa de Sud s-au aflat şi alţi pasageri, români şi cetăţeni străini. Doi dintre aceştia au fost depistaţi pozitivi cu Omicron. Este vorba despre doi cetățeni români din Brașov și Vaslui.