Albirea dentară nu afectează dinţii

Se vorbește atât de mult despre tratamente-minune care albesc dinții acasă sau despre smalț distrus de albirea dentară realizată de medicul dentist, încât oamenii au ajuns să creadă că așa se întâmplă. Medicii stomatologi susțin că acestea sunt doar mituri și că albirea dentară reală se obține doar prin tratamente profesionale și nu strică dinții.

02 ian. 2016, 15:23
Albirea dentară nu afectează dinţii

E la modă vara, când toată lumea vrea să afișeze un zâmbet imaculat, pe un chip bronzat, dar e spectaculoasă și iarna, când zâmbetul strălucește în luminile de Crăciun. Departe de vechile metode tradiționale, albirea dentară se face în prezent cu laser sau cu plasmă și cu ultraviolete filtrate, speciale pentru dinți. În ambele cazuri, substanța folosită – peroxidul de hidrogen, în diverse concentrații – este potențată de cele două tipuri de lumină, scrie libertatea.ro.

Albirea dentară e recomandată, de două ori pe an, pacienților care nu au probleme dentare importante nerezolvate, precum carii sau retracții gingivale. Cea mai agreată este albirea cu laser, pentru că nu provoacă acea sensibilitate dentară care poate fi resimțită, o zi sau două, după albirea cu lampa UV. Rezultatul: dinți chiar și cu trei-patru tonuri mai deschiși„, susține dr. Kurbe Mawada.

Potrivit medicului stomatolog, la fel de important în albirea dinților, precum metoda folosită este comportamentul alimentar al pacientului, după tratament.

În funcție de aspectul dinților, medicul poate recomanda evitarea alimentelor care colorează dantura, chiar și o săptămână după tratament. În cazul în care pacientul nu ține cont de aceste indicații și bea cafea sau vin roșu, spre exemplu, dintele poate reveni la culoarea dinainte, mult mai repede„, explică specialistul, subliniind că albirea nu presupune nici un risc pentru dinți, precum subțierea sau carierea mai rapidă a acestora.

Doctorul este de părere că ar trebui evitată însă albirea cu gutiere, pe care unele persoane preferă s-o realizeze acasă.

Diferența dintre acesta și albirea de la dentist este că sunt necesare mai multe aplicări, din cauza concentrației scăzute a peroxidului de hidrogen. În plus, e necesar și un contact foarte lung cu dinții – de regulă gutierele se aplică înainte de culcare și se scot dimineața – care poate afecta gingia și poate mări sensibilitatea dentară. Pacientul nu știe să înlăture surplusul din gutiere, iar substanța rămâne câteva ore și pe gingie„, a explicat dr. Kurbe.

Specialistul susține că există unele metode prin care poți prelungi efectul albirii. În primul rând trebuie să schimbi din când în când pasta de dinți, pentru a obține o curățare mai eficientă. În al doilea rând trebuie să suplimentezi din când în când spălarea obișnuită cu una cu bicarbonat sau cu sare, dar nu foarte des, pentru că afectează gingia. Acestea au rolul de a curăța mai bine dinții la suprafață, fiind ușor abrazive.

Citeşte şi Ce nu trebuie să faci niciodată după ce te speli pe dinţi