Alegeri 2020. Restricţie propusă de USR în cazul vizei de flotant. Studenţii vor fi afectaţi

USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar printre propunerile făcute de userişti este și eliminarea prevederii potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

RomaniaTV.net
27 ian. 2020, 15:53
Alegeri 2020. Restricţie propusă de USR în cazul vizei de flotant. Studenţii vor fi afectaţi

Potrivit propunerii PNL, „persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile”, scrie HotNews.ro.

În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile.

USR susține că o astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul turismului electoral, în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar „principalul efect va fi acela că un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale”.
 
Prim-ministrul Ludovic Orban s-a arătat dispus să micşoreze perioada de 90 de zile în care cetăţenii care şi-au schimbat domiciliul nu pot vota la alegerile locale, informează digi24.ro. Orban a explicat că nu poate accepta „să se facă vize de flotant pe bandă rulantă” în ziua votului, dar perioada de timp ar putea  fi scăzută de la 90 la 60 de zile.