ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Doar 15% dintre slovaci vor participa la vot

Slovacia s-ar putea remarca din nou în acest an cu cea mai slabă participare la vot la alegerile pentru Parlamentul European (PE), după ce un sondaj realizat de FOCUS arată că doar 15% dintre alegători intenţionează să-şi exercite dreptul la vot la scrutinul ce va avea loc sâmbătă, relatează miercuri agenţia germană de presă DPA, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 16:04
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Doar 15% dintre slovaci vor participa la vot

Doar 15% dintre slovaci intenţionează să voteze la alegerile europarlamentare, potrivit unui recent sondaj de opinie.

La alegerile europene din 2009, participarea la vot în Slovacia a fost de 19,6%, ceva mai mică decât în Lituania, unde s-a înregistrat o prezenţă de 20,9%.

Aproximativ 400 milioane de persoane din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sunt chemate la urne în perioada 22-25 mai, dar există mari preocupări în legătură cu faptul că puţini alegători vor merge la vot.

Observatorii sunt de părere că rata mică de participare la vot îi va ajuta pe eurosceptici şi pe politicienii de extrema-dreaptă să câştige teren, ceea ce va complica probabil procesul de legiferare în cadrul UE în viitorii cinci ani.

Citeşte şi Sondaj: 52% dintre românii cu drept de vot se declară interesaţi de alegerile europarlamentare

Participarea la alegerile europene, din care rezultă un nou Parlament European, a fost în continuă scădere de la primul scrutin european ce a avut loc în 1979. La cele mai recente alegeri, participarea la vot în cele 27 de ţări ale UE din acea vreme a fost de 43%, citată de Agerpres.

Slovacia, care a devenit membră a Uniunii Europene în 2004, are 13 mandate în PE. Social-democraţii, aflaţi la guvernare în Slovacia, se aşteaptă să obţină până la şapte mandate, iar restul le va reveni partidelor mai mici. Partidul de extrema-dreaptă SNS nu este creditat cu 5% din voturi pentru a intra în parlament.