ALEGERI ÎN FRANŢA Hollande este favorit. Sarkozy a anunţat că se retrage din politică dacă pierde

Peste 44 de milioane de francezi erau aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi desemna un nou şef de stat. Şi francezii din România au mers la vot, într-o secţie deschisă în Bucureşti. Marea bătălie s-a dat între actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, şi reprezentantul opoziţiei de stânga, Francois Hollande. Ei sunt urmaţi, la mare distanţă, de candidata extremei drepte, Marine Le Pen, şi de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon.

RomaniaTV.net
22 apr. 2012, 10:48
ALEGERI ÎN FRANŢA Hollande este favorit. Sarkozy a anunţat că se retrage din politică dacă pierde

UPDATE Au apărut primele rezultate ale alegerilor pentru preşedinţia Franţei. În două dintre teritoriile îndepărtate, Francois Hollande a câştigat detaşat în faţa lui Sarkozy.

În Guadelupa, arhipelag cu 400.000 de locuitori, Hollande a obţinut 57% din voturi, în timp ce Sarkozy a strâns doar 23,40%. Şi în insula Saint-Pierre et Miquelon, câştigătorul alegerilor a fost tot Hollande. El a obţinut 33,75% din voturi, fiind urmat de Sarkozy cu 18,75%.

Sondajele îl indică drept favorit pe Francois Hollande, care ar putea deveni astfel primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani. Hollande are o imagine de om cumsecade, foarte apropiat de cetăţenii de rând. El a promis redresarea economică şi o împărţire mai echitabilă a resurselor, idei extrem de atractive în această perioadă de criză. Politicianul susţine taxarea diferenţiată, pentru ca statul să obţină mai mulţi bani de la bogătaşi.

De cealaltă parte, Nicolas Sarkozy e considerat un lider cu mână de fier, ce poate asigura securitatea ţării în vremuri tulburi. El a cucerit publicul cu un discurs dur anti-imigraţie, potrivit mai degrabă pentru extrema dreptă, decât pentru un candidat de centru. Sarkozy promite să reducă numărul străinilor care intră în Franţa la jumătate, dacă va fi reales. Pe plan personal, preşedintele e considerat un individ strident şi controversat, care a ajuns prea des în presă graţie vieţii sale private.

Toţi cei zece candidaţi la preşedinţia Franţei au trecut prin cabinele de vot duminică, în cadrul primului tur al scrutinului prezidenţial.

Socialistul Francois Hollande, favoritul scrutinului, a votat în fieful său Tulle, din Correze. „Alegerea următorului preşedinte nu este doar o problemă naţională, este o alegere care va afecta cursul Europei„, a declarat socialistul, care intenţionează să renegocieze tratatul bugetar semnat la începutul lui martie, dacă va fi ales.

Considerat de mai multe luni câştigător net în turul al doilea, cu 55 la sută din voturi în medie, Francois Hollande, în vârstă de 57 de ani, este în poziţia de a deveni primul preşedinte de stânga după Francois Mitterand (1981-1995).

Sarkozy, îmbrăcat cu un costum bleumarin, a votat la un liceu din cel de-al XVI-lea arondisment al Parisului, după ce a luat doar o parte din cele zece buletine de vot. După ce a votat, preşedintele-candidat, care părea destins, a dat mâna cu persoanele prezente, oferindu-şi o baie de mulţime, după care a urcat în maşină fără a face declaraţii presei.

Candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen a votat la Henin-Baumont, fost oraş minier din nord, unde va candida în iunie la alegerile legislative.

În opinia lui Jean-Luc Melenchon (stânga radicală), care a votat la Paris, acesta „este momentul suprem al religiei republicane”.

La rândul său, centristul Francois Bayrou a votat la Pau, în sud-vestul ţării. „Problemele pe care le-am ridicat de-a lungul campaniei vor fi în centrul reflecţiei francezilor”, a afirmat candidatul, care şi-a axat campania pe reindustrializarea ţării.

Ultimele sondaje publicate vineri îl creditau în primul tur cu un uşor avans faţă de preşedintele în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, de 28 la sută faţă de 26 la sută.

Analiştii se aşteaptă ca scrutinul de astăzi să fie marcat de absenteism în masă. Dezamăgiţi de toate taberele politice şi obosiţi de greutăţi, mulţi cetăţeni ar putea decide să nu meargă la urne. În plus, potrivit estimărilor, niciunul dintre candidaţi nu va obţine suficiente voturi pentru a câştiga din primul tur de scrutin. Astfel, turul doi este programat pe 6 mai.