Alegeri locale 2016. Ce trebuie să ştii pentru alegerea primarilor într-un singur tur

Duminică, 5 iunie, vor avea loc alegerile locale pentru alegerea primarilor, consiliilor locale şi consiliilor judeţene. Alegerile vor avea loc într-un singur tur de scrutin, cine obţine cele mai multe voturi este ales, fără a avea nevoie de majoritate. Iată ce trebuie să ştiţi în legătură cu aceste alegeri.
Filip Stan
03 iun. 2016, 09:09
Alegeri locale 2016. Ce trebuie să ştii pentru alegerea primarilor într-un singur tur

Duminică, 5 iunie, sunt aşteptaţi la urne 18.264.835 de alegători. Au drept de vot toţi românii care au împlinit 18 ani (inclusiv în ziua votului), mai puţin cei cărora le-a fost interzis acest drept prin hotărâre judecătoreacă definitivă.

Alegerile locale 2016 se desfăşoară într-un singur tur, deci câştigător va fi candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate. Decizia defintivă a fost luată pe 4 mai de Curtea Constituţională, care a respins contestaţia formulată de jurnalistul Liviu Avram, scrie Libertatea. Acesta a cerut CCR să analizeze articolul de lege prin care s-a stabilit că localele se desfăşoară într-un singur tur.

Secţiile de vot se deschid la ora 7 dimineaţa şi se închid la ora 21. Pentru prima oară, toate secţiile de vot vor fi informatizate, pentru a evita frauda electorală. Actul de identitate al alegătorului va fi scanat de un operator, iar sistemul informatic va afişa imediat dacă alegătorul a mai votat sau nu în altă parte.

Citeşte şi: EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2016. România TV, singura televiziune de top care va prezenta exit poll

Alegeri locale 2016. Acte necesare pentru a vota

Pentru a putea vota, alegătorul are nevoie de cartea de identitatea sau de:

  • cartea electronică de identitate
  • cartea de indentitate provizorie
  • buletinul de identitate sau paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • carnetul de serviciu militar

Persoanele ale căror act de identitate a expirat pot obţine unul nou şi în ziua alegerilor. Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti va extinde programul de lucru cu publicul, în vederea eliberării actelor de identitate necesare participării la alegerile locale din data de 05 iunie Astfel, sâmbătă, 04 iunie, programul de lucru va fi între orele 08.00 – 16.00, în timp ce duminică, în ziua alegerilor, programul va fi între 07.00 – 12.00.

Persoanele care doresc eliberarea cărţilor de identitate trebuie să prezinte o cerere scrisă, însoţită de documentele care fac dovada numelui, a stării civile, cetăţeniei române şi a domiciliului. Costul eliberări cărţilor de identitate va fi de 7 lei şi se va achita la ghişeele de evidenţă a persoanelor din sectoarele 1, 3 şi 6, unităţile CEC Bank în sectorul 5, la oficiile poştale în sectoarele 2 şi 4 sau ghişeele direcţiilor de impozite şi taxe locale pentru sectorul 4.

Citeşte şi: Sondajul comandat de Nicuşor Dan arată cine va câştiga Capitala. Gabriela Firea are 18% procente avans faţă de locul doi

Acte pentru rezidenţi

Inspectoratul General pentru Imigrări prelungeşte programul de lucru cu publicul, sâmbătă şi duminică, astfel încât cetăţenii Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei să poată vota la alegerile locale.

Activitatea de lucru cu publicul a Inspectoratului General pentru Imigrări va fi prelungită, sâmbătă şi duminică, pentru înregistrarea rezidenţei cetăţenilor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Biroul pentru Imigrări Călăraşi.

Conform sursei citate, programul de lucru al structurilor pentru Imigrări din toată ţara a fost prelungit, astfel încât sâmbătă acestea vor lucra între orele 8.00 şi 16.00, iar duminică între orele 07.00 şi 21.00, pentru a răspunde cererilor de înregistrare a rezidenţei, eliberarea unor adeverinţe, precum şi pentru alte solicitări conexe procesului electoral.

Cetăţenii din statele Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei trebuie să prezinte o cerere scrisă, însoţită de documentele justificative în funcţie de scopul şederii pe teritoriul României, iar costul eliberării certificatului de înregistrare este de 2 lei. Banii pot fi achitaţi la unităţile CEC Bank în contul bugetului local numărul 21340202. Cei care nu ajung la o sucursală CEC Bank pot prezenta şi un timbru fiscal în valoare de doi lei.

Alegeri locale 2016. Ce nu ai voie să faci. Sancţiuni

  • Nu este permisă prezența altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot. Aceste fapte se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.
  • Este interzisă distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propaganda electorală se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.
  • Nu este permisă utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  • Nu este permisă introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător. Încălcarea acestui lucru se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Este interzisă comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se sancționează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Citeşte şi: ALEGERI LOCALE 2016. Cine sunt candidaţii la primăriile din Bucureşti şi din ţară. VEZI AICI LISTA COMPLETĂ

Unde semnalăm încălcări ale legii. Telefoane utile

  • Alegătorii pot suna la Autoritatea Electorală Permanentă – (021)08.24 – pentru informaţii legate de legislaţia electorală
  • Pentru informații despre secțiile de votare, candidați și eventuale contestații alegătorii pot suna la Biroul Electoral Central (BEC) la numerele de telefon (021)313.67.66; (021)313.66.76; (021)313.74.79
  • Dacă sunteți martori sau victime ale unor acte de violență în timpul procesului electoral, sau aveți de raportat acte flagrante, sunați la numărul 112 sau le puteţi semnala şi poliţiei locale.

Pentru alegerile locale 2016, Ministerul de Interne a alocat un buget de aproximativ 350 milioane de lei. MAI asigură confecţionarea ştampilelor cu inscripţia VOTAT, timbre, autocolante. Vor fi peste 93.000 de ştampile cu inscripţia VOTAT. De asemeneaAutoritatea Electorală Permanentă a cheltuit 11.218.000 de lei.

La nivel național, vor exista aproximativ 19.000 de secții de vot care vor fi păzite de peste 50.000 de polițiști, jandarmi și pompieri.

Citeşte şi: ALEGERI LOCALE 2016: Candidaţii au interzis la TV de vineri

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”