Alegeri locale în Hong-Kong. Participarea la vot semnificativă. Este cea mai gravă criză politică de la revenirea sub tutela Beijingul

Participarea la alegerile locale din Hong Kong era semnificativă duminică dimineaţa, în condiţiile în care mişcarea prodemocraţie doreşte să-şi facă auzită vocea şi să sporească presiunea asupra autorităţilor din fosta colonie britanică, începând din iunie scena unei mişcări de contestaţie fără precedent, informează AFP şi Reuters.

24 nov. 2019, 06:18

În mod normal, acest scrutin menit să-i aleagă pe cei 452 de membri din 18 consilii de district competente în problemele vieţii zilnice, cum este colectarea deşeurilor menajere, nu stârneşte entuziasm. Nu şi de data aceasta, când Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză politică de la revenirea sub tutela Beijingului, în 1997, cu manifestaţii şi acţiuni tot mai violente pentru a cere reforme democratice.

Consiliile de district au fost întotdeauna dominate de un bloc de aleşi total aliniaţi Beijingului, informează

De data aceasta, aproape peste tot în regiunea semiautonomă, cozi lungi s-au format lângă secţiile de vot. Guvernul a anunţat că participarea în primele două ore de alegeri este de trei ori mai mare decât cea din 2015, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Crimă din cauza votului! Un bărbat a fost omorât într-un bar după ce s-a luat la ceartă din cauza alegerilor prezidenţiale

În total, 4,13 milioane de hong-kongonezi sunt înscrişi pe listele de vot – dintr-o populaţie de 7,3 milioane de locuitori – cu peste 400.000 mai mulţi decât în urmă cu patru ani.

Peste 1.100 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru ocuparea celor 452 de locuri din consiliile districtuale ale oraşului, prima treaptă în sistemul de guvernare semi-democratic al insulei.

În opinia experţilor, reprezentanţii prodemocraţie îşi vor întări poziţiile în consiliile de district, rămânând cu toate acestea departe de majoritate.