ALEGERI MOLDOVA: Dodon promite că nu va schimba vectorul geopolitic şi va căuta un echilibru în relaţiile cu UE şi Rusia

Republica Moldova va trebui să continue colaborarea cu Uniunea Europeană, România și cu Statele Unite, a declarat, într-un interviu acordat postului Europa Liberă, candidatul socialiștilor la președinția Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, el estimând că președintele nu are pârghii pentru a schimba vectorul geopolitic, relatează marți portalul deschide.md.
Filip Stan
01 nov. 2016, 15:37
ALEGERI MOLDOVA: Dodon promite că nu va schimba vectorul geopolitic şi va căuta un echilibru în relaţiile cu UE şi Rusia

‘Da, sunt pentru parteneriat strategic și relații bune cu Federația Rusă. De ce? Pentru că avem nevoie de piața rusă și trebuie să rezolvăm problemele migranților, care sunt sute de mii în Federația Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut. Lucrul acesta nu putem să ni-l permitem, pentru că în Uniunea Europeană, de asemenea, muncesc câteva sute de mii de cetățeni moldoveni, avem exporturi spre Uniunea Europeană. Parteneriatul trebuie să continue’, a indicat Igor Dodon.

El a promis că va fi un președinte atât pentru cei care se văd alături de Uniunea Europeană, cât și pentru cei care doresc o relație mai apropiată cu Federația Rusă, pentru a găsi astfel ‘un echilibru în societate’, notează deschide.md, care constată că Dodon construiește mesajele electorale din ce în ce mai blânde în campania premergătoare turului doi al prezidențialelor, în care se va confrunta pe 13 noiembrie cu pro-europeana Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Întrebat de unde mai poate obține voturi pentru turul doi, Dodon a vorbit despre electoratul altor partide de stânga și despre creșterea prezenței la vot în zonele și raioanele unde se votează pentru stânga, cum ar fi nordul țării sau Găgăuzia.

Igor Dodon a mai afirmat că apreciază foarte mult sprijinul acordat de SUA în ultimii ani Republicii Moldova.

În ceea ce privește Crimeea, el a menționat că ‘de facto’ aceasta ‘este parte a Federației Ruse’, însă nu și din punct de vedere juridic. Prin urmare, Dodon a apreciat că, în calitate de președinte, el nu va putea să recunoască apartenența Crimeii la Rusia, deoarece acest fapt presupune foarte multe riscuri legate de Transnistria.

‘Nu cred că noi putem să ne permitem să facem anumite greșeli în acest sens, ca să nu avem probleme cu regiunea transnistreană. Dar de facto, la moment Crimeea este parte a Federației Ruse. Juridic, acest lucru nu a fost recunoscut de nimeni, inclusiv de Republica Moldova’, a explicat Dodon în interviul acordat postului Europa Liberă.

El a susținut că, dacă va ajunge președinte, va pleda pentru un parteneriat bun cu vecinii, iar cu Ucraina va avea cele mai bune relații. ‘Noi avem foarte multe probleme de rezolvat împreună. Eu am fost co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene mai mulți ani, cunosc foarte bine care este agenda relațiilor bilaterale. Avem probleme și cu demarcarea, și multe-multe altele care trebuie rezolvate și vor fi rezolvate’, a mai spus Dodon.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 19.00 au votat peste 8,4 milioane de români. Update
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Atentat dejucat la limită. Au vrut s-o arunce în aer pe Lady Gaga
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce