Alegeri parlamentare 2012. Războiul Ponta-Diaconescu s-a mutat din Vâlcea în Gorj

Dacă în celelalte judeţe, competiţia electorală se duce în principal între candidaţii USL şi cei ai ARD, în Gorj situaţia stă altfel, ]n atenţia presei aflându-se lupta dintre USL şi PPDD, deoarece pe listele de candidaţi din judeţul Gorj apar drept adversari direcţi Victor Ponta şi Dan Diaconescu, în colegiul 6 Camera Deputaţilor. După ce s-au contrat în numeroase rânduri pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea, Ponta şi Diaconescu luptă acum pentru un fotoliu de deputat de Gorj.

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 11:45
Alegeri parlamentare 2012. Războiul Ponta-Diaconescu s-a mutat din Vâlcea în Gorj

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1, USL îl susţine pe medicul radiolog Gheorghe Iana, în timp ce ARD îl susţine pe Ion Cupă, fost şef al Direcţiei Finanţelor Publice Gorj. Relativ recent înscris în PSD, omul de afaceri Mihai Weber a obţinut în vară un mandat de consilier local la Târgu Jiu, iar acum desemnarea pentru candidatura în colegiul 2. ARD i-l contrapune pe Dan Vâlceanu, şeful serviciului de ambulanţă din judeţ. Vâlceanu are la activ o scurtă perioadă în care a activat în cadrul Tineretului Social-Democrat, dar se pare că PDL i-a iertat acest „păcat al tinereţii”.

În colegiul 3, mandatul este vizat de către Scarlat Iriza, care a mai fost deputat PSD în 2000-2004. În 2000, Iriza şi-a câştigat la ţanc imunitatea deoarece i se pregătea un dosar referitor la privatizarea unor spaţii comerciale din Târgu-Jiu. Iriza a fost beneficiarul unei hotărâri recente a Consiliului Local care le-a acordat revoluţionarilor cu certificat locuri de veci în cimitir. Impropriu spus „de veci”, deoarece locurile au fost date în concesionare, nu în proprietate. Beneficiar al aceleiaşi stranietăţi a fost şi senatorul de Gorj, Toni Greblă, şi el revoluţionar cu certificat. Asta în condiţiile în care localnicii îşi aduc aminte că revoluţia de la Târgu-Jiu a fost mai mult o zaveră cauzată de faptul că artileria antiaeriană a tras câteva salve împotriva unor obiecte zburătoare care şi azi au rămas neidentificate. Iriza îl are drept contracandidat de la ARD pe un tânăr numit Robert Zgăbaia.

La colegiul 4 candidează directorul spitalului din Motru, Camelia Khraibani (PSD) şi deputatul Severus Militaru (PDL). De obicei, se consideră că cel care deţine mandatul se află în avantaj, însă în cazul lui Militaru un incident în campanie riscă să-l lase fără acest avantaj. Astfel, în urmă cu o săptămână, Militaru a avut proasta idee să-şi facă campanie door-to-door. Aşa a nimerit acasă la un pensionar Vasile Cuţitoiu, bolnav de diabet şi cardiac. Cuţitoiu s-a enervat teribil când a dat cu ochii de Militaru, i-a tras un perdaf zdravăn dar, din cauza surescitării, a făcut infarct şi a murit.

Însă văduva nu-i poartă pică deputatului, spunând că vina a fost soţului care s-a enervat prea tare. „Era agitat şi eu tot i-am spus să nu se mai certe cu omul, dar el o ţinea tot pe-a lui, că i-a promis deputatul că-i dă grupă de muncă pentru pensie mai mare. El tot spunea demult că vrea să se certe cu Militaru, dar eu i-am spus că nu-i dă el pensia. Era bolnav, avea diabet, era cardiac, acum îl pierdui”, s-a lamentat văduva.

Militaru şi-a declinat orice vină în moartea alegătorului. Deşi membru al unui partid care se consideră de dreapta, Militaru şi-a început cariera politică în 1998, în Partidul Socialist al Muncii, fostul partid al lui Ilie Verdeţ. După patru ani petrecuţi în PD, 2000-2004, Militaru a păcătuit din nou cu stânga, înscriindu-se în Partidul Alianţei Socialiste, unde a stat câteva luni, înainte de a se întoarce în PD.

În colegiul 5, deputatul Vasile Popeangă (PSD) candidează pentru a doua oară. Partidul a avut încredere în el, deşi în 1997 Popeangă a plecat la ApR, pe care l-a părăsit în 2000 pentru a intra în PD. În PSD s-a întors în 2004 şi îl are ca adversar de la ARD pe Nicolae Burchel. Contra lui Popeangă candidează de la ARD Nicolae Burchel şi de la PPDD Bebe Tauru.

Rezultatul din colegiul 6 este mult aşteptat nu numai în Gorj, deoarece este colegiul în care primul-ministru Victor Ponta vrea să obţină al treilea mandat. Adversarul său este unul pe măsură, liderul spiritual al PPDD, Dan Diaconescu. Cei doi au început să se dueleze cu mult înaintea campaniei electorale, de când a izbucnit scandalul privatizării Oltchim. Dacă Dan Diaconescu nu a reuşit să aducă banii necesari pentru combinatul din Râmnicu-Vâlcea, de un lucru s-a ţinut totuşi de cuvânt, anume că va candida în acelaşi colegiu în care va fi candidat şi premierul.  Ponta nu pare speriat, tratând situaţia cu umor. Astfel, la lansarea candidaţilor USL pe Bucureşti, Ponta le-a spus celor prezenţi: „Bucureştenii pot să-mi mulţumească. Ce era mai rău în Bucureşti, am luat cu mine la Târgu Jiu”. În acest context, candidatura lui Nicolae Daviţoiu, liderul PDL Târgu Jiu, se anunţă dificilă.

Pentru Senat, în colegiul 1, competiţia se anunţă foarte echilibrată. Senatorul Ion Ruşeţ, preşedinte al PDL Gorj, îl înfruntă pe omologul său de la liberali, Dian Popescu. Liderul liberalilor gorjeni a stat o noapte în arest, în această vară, fiind acuzat de către procurori de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Ultimul cuvânt îl va avea instanţa.

Lucrurile în colegiul 1 sunt complicate de realizatorul de emisiuni OTV, Tudor Barbu care candidează în tandem cu Dan Diaconescu, unul la Senat, celălalt la Cameră. Dacă Barbu va intra în Parlament, va aduce un suflu nou în politica românească, o dimensiune eschatologică deoarece Barbu a profeţit de mai multe ori, fără succes, sfârşitul lumii în emisiunile sale de la OTV. „Cancerul şi banii vor dispărea! Trecem prin centura fotonică!” era titrat pe ecran în timpul unei emisiuni de-a lui Barbu. „Stă să înceapă războiul mondial!”, într-o altă emisiune. În septembrie, Barbu ne anunţa că vine cometa Elenin peste noi. Cum profeţiile nu i s-au împlinit, Barbu s-a hotărât să aştepte eschatonul „cu foc şi pucioasă” pe băncile Senatului.

În colegiul 2, USL îl susţine pe Toni Greblă (PSD), colegul lui Ruşeţ din comisia juridică a Senatului. Înainte de a fi senator, Greblă a fost prefect de Gorj în două rânduri. Adversarul său de la ARD este Mircea Constantin Şcheau, om de afaceri. Din partea PPDD, cadidează Constantin Cătălin Zamfira, liderul organizaţiei judeţene. Zamfira a fost cel care a înregistrat la OSIM marca MRU, adică „Mişcarea România Unită”. În vară a candidat fără succes la primăria sectorului 3. În seara când Dan Diaconescu se plimba cu sacii cu bani pe străzile Bucureştilor, Zamfira era unul cărătorii de saci ai lui DD.