Alegeri parlamentare 2020. Surse: PSD ar obține peste 30% la alegerile parlamentare. Ascensiunea USR-PLUS ar contribui la căderea PNL pe locul secund

Alegeri parlamentare 2020. O cercetare sociologică prezentată în interiorul PMP arată că PSD ar obține un procent de 30% la alegerile parlamentare, au dezvăluit surse politice pentru site-ul stiripesurse.ro.

01 dec. 2020, 16:29
Alegeri parlamentare 2020. Surse: PSD ar obține peste 30% la alegerile parlamentare. Ascensiunea USR-PLUS ar contribui la căderea PNL pe locul secund
alegeri parlamentare 2020 buletin de vot si stampila

Alegeri parlamentare 2020. Potrivit aceluiași sondaj, PNL ar urma să scadă sub 30% la alegerile din 6 decembrie, în principal ca urmare a ascensiunii USR-PLUS, în timp ce PMP ar obține un scor de 6%. În aceste condiții, o viitoare guvernare „de dreapta” ar fi posibilă doar cu susţinerea partidului fondat de Traian Băsescu.

Citeste si Victor Ponta (Pro România): Eu celor de la USR-PLUS le spun URSS pentru că au o singură soluție la problemele României – să intrăm toți în pușcărie

Conform acestei cercetări sociologice, în cazul în care prezența la urne ar fi de 41%, rezultatele ar putea arăta în felul următor:

PSD – 31%

PNL – 28%

USR – 21%

PMP – 6%

UDMR – 6%

Pro România – 5%

AUR – 2%

PER – 1%

Sondajul a fost realizat în teren, prin interviuri faţă în faţă, în săptămâna precedentă, potrivit surselor politice citate de stiripesurse.ro.

Alegeri parlamentare 2020. Cum votezi dacă nu eşti în localitatea de domiciliu sau dacă ai viză de flotant

La votul din 6 decembrie cetăţenii vor merge la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, însă există şi o excepţie.

„În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă localitate din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința”, se arată în îndrumarul alegătorului realizat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru scrutinul din 6 decembrie sunt constituite 43 de circumscripţii electorale, câte una la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie este de 18.981.242, cu 2.012 mai puţini faţă de ultima informare, realizată la sfârşitul lunii septembrie.

Citeste si Trenul Regal nu a efectuat călătoria tradiţională de 1 decembrie 2020. Mesajul Familiei Regale de Ziua Naţională a României

În străinătate, un număr total de 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înregistrare pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare. Cele mai multe cereri au venit de la românii din Marea Britanie – 9.224, Germania – 5.772, Italia – 3.378, Spania – 3.338, Franţa – 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda. Totodată, 3.939 de români din afara graniţelor s-au înscris pentru a vota la parlamentare la o secţie de votare.

Cum se va desfăşura votul în localităţile aflate în carantină

Premierul Orban a explicat cum se va desfășura procesul de votare în localitățile care, pe 6 decembrie, vor fi în carantină: „Asta se va stabili prin decizia biroului Electoral Central. Dacă Biroul Electoral Central mai are nevoie de vreo reglementare din partea noastră, fie această reglementare va fi în cadrul hotărârii de Guvern privind starea de alertă, fie se poate introduce în ordinele de carantinare în care să fie exceptate de la restricţii deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”.

Orban a dat asigurări că românii pot veni la urne în ciuda pandemiei de coronavirus.