Alegeri parlamentare în Bulgaria 2021. Lupta se dă între partidul lui Boiko Borisov şi formaţiunea anti-sistem „Există un astfel de popor”

Partidul GERB (centru-dreapta) al lui Boiko Borisov, aflat la putere în ultimii aproape zece ani, şi formaţiunea ”Există un astfel de popor” (ITN) sunt principalele favorite la alegerile legislative prevăzute duminică, în Bulgaria.

11 iul. 2021, 08:43
Alegeri parlamentare în Bulgaria 2021. Lupta se dă între partidul lui Boiko Borisov şi formaţiunea anti-sistem „Există un astfel de popor”

Alegeri parlamentare în Bulgaria 2021.

Circa 6,7 milioane de cetăţeni bulgari sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege viitorii parlamentari. Este al doilea scrutin pentru Legislativ organizat în Bulgaria mai puţin de 100 de zile.

Alegeri parlamentare în Bulgaria 2021. GERB a obţinut o victorie în alegerile din aprilie, cu 26,2% din voturile exprimate, însă nu a reuşit să formeze un guvern după ce celalalte formaţiuni politice au refuzat să se alieze cu partidul lui Borisov, în contextul furiei populare împotriva corupţiei.

Citeşte şi: Acuzaţii grave de corupţie în Bulgaria. Guvernul Borisov a cheltuit 4,3 miliarde de euro fără licitaţii, în ultimii doi ani

Pe de altă parte, ”Există un astfel de popor” (ITN), partid înfiinţat de către Slavi Trifonov, un animator popular de talk-show şi cântăreţ, promite să spulbere partidele politice tradiţionale, pe care le acuză de sărăcia şi corupţia din această ţară din Balcani, scrie news.ro.

Potrivit unui sondaj realizat luni de institutul independent Market Links de la Sofia, încrederea în ”Există un astfel de popor” a crescut de la 17,7%, cât era la alegerile generale din aprilie, la 18.8%.

Astfel, ITN este devansat de GERB cu doar 0,9%, a cărui popularitate a scăzut după ce Statele Unite au impus luna trecută sancţiuni unui număr de trei bulgari cu privire la corupţie.

Partidul Socialist este creditat pe poziţia a treia, cu 16,9% din voturi, iar Partidul MRF, al minorităţii turce, cu 9,5%.

Citeşte şi: Bulgaria vrea să treacă la euro în 2024. Adoptarea monedei unice s-ar face fără perioadă de tranziţie