Acuzaţii grave de corupţie în Bulgaria. Guvernul Borisov a cheltuit 4,3 miliarde de euro fără licitaţii, în ultimii doi ani

În doi ani, fostul guvern bulgar condus de Boiko Borisov a cheltuit aproximativ 4,3 miliarde de euro din bugetul proiectelor de construcţii fără licitații, potrivit acuzațiilor aduse de trei miniștri din actualul guvern interimar.

02 iul. 2021, 12:36
Acuzaţii grave de corupţie în Bulgaria. Guvernul Borisov a cheltuit 4,3 miliarde de euro fără licitaţii, în ultimii doi ani

Cheltuielile declarate „urgente” de guvernul Borisov, pentru care s-au atribuit lucrări fără licitaţii au fost trecute în acte pentru acţiuni precum consolidarea alunecărilor de teren, repararea barajelor, construcția de segmente de drum pe autostrada Hemus, pentru complexul guvernamental din SofiaTechPark, spital naţional pentru copii pe clădirea începută la Academia de Medicină. Pentru acestea s-a aplicat schema „de urgenţă” „in-house” – fără licitație și concurs, cu angajarea acelorași companii „ale noastre”, cărora li s-a plătit întreaga sumă, după cum scrie publicaţia bulgară Duma, preluată de Rador. Majoritatea acestor lucrări nici măcar nu au început, deși contractele lor expiră.

Cei trei demnitari care au făcut dezvăluirile sunt ministrul interimar al dezvoltării regionale, Violeta Komitova, de cel al economiei, Kiril Petkov, şi Asen Vasilev, ministru al finanţelor. Informațiile despre procedurile „in-house” ale întreprinderilor de stat sunt strânse dificil, deoarece nu există un astfel de registru și contractele nu sunt date publicităţii, a explicat Vasilev. De la 1 ianuarie 2019 până la 30 aprilie 2021 au fost încheiate contracte în valoare de peste 20 miliarde de leva, din care 11,7 miliarde de leva cu achiziții publice. 8,6 miliarde de leva sau peste 42% din fonduri au fost plătite în avans conform schemei „in-house”, care în întreaga lume se aplică în situații de urgență, iar în Bulgaria – pentru a evita achiziţiile și atribuirea executanţilor fără concurs și licitație.

Citeşte şi Medicii din Bulgaria, printre principalii sceptici cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19. Doar 20% sunt vaccinaţi!

Compania Naţională pentru Autostrăzi a alocat în avans aproape jumătate de miliard de leva, fără ca autostrăzile să fie finalizate. Restul de jumătate de miliard este încă în contul Ministerului Finanțelor și va fi returnat la buget și cheltuit pentru achiziții publice, a anunțat ministrul. Ministerul va investiga de ce a existat un singur candidat în multe dintre achizițiile publice anunțate.

Potrivit lui Vasilev, este îngrijorător faptul că aceste contracte „in-house” au fost avansate fără garanții bancare, ceea ce înseamnă că, dacă vor fi reziliate, statul nu îşi va recupera banii. „In house” se aplică pentru construirea de drumuri, alunecări de teren și clădiri, pentru a se umfla prețurile și a scrie facturi, a declarat Komitova. Ea a descris fenomenul drept „sclavie corporativă”, în care companii de stat precum Compania Naţională pentru Autostrăzi și Compania Naţională de Consolidare (DKK) angajează firme care execută fără a putea să se plângă. Lucrările de construcţie sunt încredinţate aceleiași companii de proiect pe hârtie, pentru a le realiza și a angaja o companie de supraveghere, compania de construcții fiind dominantă, ea dictează condiţiile și banii. „Aceste lucrări de construcţie se aplică în lume în proiecte unice și urgente, care sunt alocate companiilor cu mari oportunități. În Bulgaria, proiectul unic este pe câmp și este atribuit în mod deliberat companiilor fără capacitate”, a spus Komitova și a reamintit de suma de 570 de milioane de leva e plătită în avans pentru 84 de alunecări de teren, dintre care doar la una se lucrează. Banii au fost transferați către Agenţia pentru Infrastructură Rutieră (API), care a plătit imediat 221 milioane de leva către Autostrăzi, care închiriază 30 de companii și le plăteşte în avans 188 milioane de leva. Astfel se construiește autostrada Hemus, în 2019. Consiliul de Miniștri acordă Ministerului Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice 3,71 miliarde pentru 9 secțiuni de autostradă lângă Iablaniţa, le transferă către API, aceasta plătește 1,14 miliarde de leva către Autostrăzi, care dă în avans 976 milioane de leva către 45-50 de firme executante fără niciun proiect finalizat.

Citeşte şi Niciun mort de Covid în Bulgaria, în ultimele 24 de ore. Bilanţ foarte scăzut şi la infectări, cel mai mic de peste un an

90 milioane de leva din cele 100 milioane de leva alocate de guvernul „Borisov 3” au fost plătite în avans companiei care a câștigat în 2019 achiziția publică la Ministerul Sănătății pentru construirea unui spital pentru copii în clădirea nefinalizată de la Academia de Medicină. S-a făcut în ciuda opiniei oficiale privind construcţia din 2004, că nu poate fi utilizată pentru nevoile din sănătate și planul actual din 2011, conform căruia clădirea trebuie demolată și un nou spital trebuie construit pe amplasament. Sub umbrela Companiei Naţională pentru Autostrăzi și Compania Naţională de Consolidare, s-a încheiat în secret şi fără licitaţie publică un contract de lucrări în valoare de 182 milioane de leva pentru construcția unui nou centru guvernamental în SofiaTechPark, există de asemenea și o plată în avans, a spus şi Kiril Petkov.