Bulgaria vrea să treacă la euro în 2024. Adoptarea monedei unice s-ar face fără perioadă de tranziţie

Bulgaria şi-a fixat ca obiectiv adoptarea monedei euro începând cu 1 ianuarie 2024. Autorităţile de la Sofia vor să înceapă plăţile în moneda unică, fără nicio perioadă de tranziţie odată cu aderarea la zona euro.

06 iul. 2021, 20:04
Bulgaria vrea să treacă la euro în 2024. Adoptarea monedei unice s-ar face fără perioadă de tranziţie

Deşi este unul dintre cele mai sărace state membre din Uniunea Europeană, Bulgaria vrea să treacă la euro în 2024. Ţara de la sud de Dunăre a fost admisă împreună cu Croația, în iulie 2020, în mecanismul ERM-2. Este vorba despre o etapă obligatorie pentru aderarea la euro.

În urmă cu câteva zile, Bugaria a aprobat un proiect de plan naţional pentru intrarea ţării în zona euro. Potrivit documentului, bulgarii vor putea plăti și în leva, moneda națională, la o lună după adoptarea monedei unice, transmite agenţia Reuters, citată de Ştirileprotv.

Analiştii economici susţin că una dintre probleme cu care se confruntă ţările care adoptă euro este că nu mai pot folosi cursul de schimb pentru a diminua orice şoc economic. Autorităţile bulgare își ”leagă” deja moneda de euro și vor  să adopte moneda unică la un curs valutar fix.

„Introducerea monedei euro este planificată fără o perioadă de tranziție, iar data adoptării monedei euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată. Conversia se va face prin aplicarea irevocabilă a ratei de schimb fixe dintre euro și leva”, au anunțat banca centrală și Ministerul Finanțelor într-un comunicat comun.

Citeşte şi: Noi condiţii pentru intrarea turiştilor în Bulgaria. România, inclusă pe o listă specială

Bulgaria vrea să treacă la euro în 2024. E printre cele mai puţin îndatorate state din UE

Proiectul prin care Bulgaria vrea să treacă la euro în 2024 urmează să primească aprobarea Guvernului de la Sofia, după ce va fi supus dezbaterilor publice.

Potrivit sursei citate, Bulgaria este unul dintre cele mai puțin îndatorate state ale UE. Deficitul său fiscal a fost de doar 3% din producția economică în 2020, în ciuda cheltuielilor crescute care s-au făcut pentru a reduce impactul pandemiei de Covid-19 asupra locurilor de muncă și întreprinderilor.

În schimb, în iunie 2020, Comisia Europeană aprecia că România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv cele legate de stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Astfel, legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei europene.

Criteriile pentru adoptarea monedei euro

Conform raportului de convergenţă pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeană (CE), aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Se analizează, de asemenea, compatibilitatea legislaţiei naţionale cu normele uniunii economice şi monetare.

Citeşte şi: Eurostat: România, printre cele mai poluate state din UE. Zonele urbane din ţara noastră, Bulgaria şi Polonia, cele mai periculoase pentru sănătate