ALEGERI PNL 2021. Ziua cuţitelor lungi în PNL, s-a încheiat votul, Florin Cîţu l-a învins pe Ludovic Orban

Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, cu 60,2% din voturi. Câştigătorul ar trebui să ia totul, însă, indiferent de numele acestuia, guvernul rezultat este unul fragil, care depinde de susţinrea PSD pentru a supravieţui.

25 sept. 2021, 16:32
ALEGERI PNL 2021. Ziua cuţitelor lungi în PNL, s-a încheiat votul, Florin Cîţu l-a învins pe Ludovic Orban

ALEGERI PNL 2021 UPDATE:  Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, după ce a fost votat de majoritatea delegaţilor prezenţi la Congresul PNL de astăzi, 25 septembrie 2021. Florin Cîțu a obținut 2.878 de voturi, 60,2% din numărul voturilor valabile.

ALEGERI PNL 2021 UPDATE: S-a încheiat votul, începe numărătoarea! Comisia de numărare a voturilor are 140 de membri, 70 desemnaţi de echipa Cîţu şi 70 de echipa Orban.

Dacă niciuna dintre moţiunile celor doi candidaţi la şefia PNL nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se realizează un al doilea tur de scrutin, conform Statutului partidului.

ALEGERI PNL 2021 UPDATE: Tabăra lui Florin Cîțu își proclamă victoria la Congresul PNL. Rareș Bogdan a declarat, sâmbătă, la Aleph News, că premierul va învinge cu un scor de 65 – 70 la sută. Europarlamentarul Rareș Bogdan, susținător al lui Florin Cîțu, a declarat, la Aleph News, că încă nu are rezultatele finale ale numărării voturilor. „Deșiam dat niște cifre spre 65 – 67% se pare că am fost ușor pesimist. Unii delegați tăcuți din sală au fost extrem de deranjați de faptul că au fost 4 – 5 filiale care au reacționat extrem de agresiv la adresa discursului președintelui și apoi nu l-au lăsat pe premierul României, Florin Cîțu, să vorbească. Asta a creat o stare de nervozitate și inclusiv din voturile indecișilor – mă refer la Dan Motreanu, la Ilie Bolojan sau Sectorul 1, Sebastian Burduja, au plecat în bloc spre Florin Cîțu, deranjați de comportamentul celor 4 – 5 filiale ale noastre”, a spus Rareș Bogdan.

ALEGERI PNL 2021 UPDATE . Ludovic Orban reclamă că unii dintre delegaţii care votează la congresul PNL arată buletinul de vot coordonatorilor. El a dat exemplul unora dintre filialele judeţene, susţinând că acest fenomen nu se aplică delegaţilor din toate judeţele. „Să le fie ruşine! Asta nu e democraţie!”.

ALEGERI PNL 2021 UPDATE . Votul privind alegerea preşedintelui PNL a început, sâmbătă, la Congresul care se desfăşoară la Romexpo. Un număr de 4.874 de delegaţi din întreaga ţară s-au înregistrat la congres, după cum a anunţat preşedintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan. Pentru şefia PNL candidează actualul preşedinte, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

Cei doi candidaţi şi-au prezentat, anterior, moţiunile cu care candidează: Ludovic Orban – „Forţa Dreptei” şi Florin Cîţu – „România Liberală”. De asemenea, vor fi aleşi preşedinţii Curţii de Arbitraj şi ai Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori.

ALEGERI PNL 2021 UPDATE Orban: Varianta pe care o susţin este refacerea coaliţiei de guvernare, singura coaliţie onorabilă. Şi Cîţu este de aceeaşi părere. Premierul susține că singura soluție pe care o ia în considerare este refacerea coaliției cu USR-PLUS. Cîțu consideră că ulterior congreselor de la cele două partide se vor vedea altfel lucrurile, iar discuțiile politice sunt mai așezate. ”Eu cred că după ce se va termina și Congresul de la USR-PLUS vom vedea lucrurile altfel.

Este adevărat, am văzut astăzi colegi care cereau demisia propriului Guvern, asta n-am mai văzut decât la PSD. În ciuda acestui lucru, de mâine eu voi începe reconstrucția împreună cu acești oameni.

Singura soluție este să refacem alianța cu USR-PLUS. Eu vă spun că și la ei sunt oameni care doresc să-și ducă mai departe proiectele pe care le-au început. Spre deosebire de alte partide, noi nu le spunem pe cine să-și pună președinte, pe cine să pună premier.”, a spus Florin Cîțu.

ALEGERI PNL 2021 UPDATE – Cîţu, huiduit în timpul discursului / Atac la Orban: Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Orban a intervenit: ”Am rugămintea, către toţi susţinătorii mei, domnul Florin Cîţu îşi prezintă moţiunea, să stea liniştiţi şi să îl lase să îşi prezinte moţiunea. Noi suntem pozitivi. Rugămintea mea către toţi susţinătorii mei să îl lăsăm să îşi prezinte moţiunea” .

Haos la Congresul PNL, în momentul prezentării moţiunii de către Florin Cîţu. Premierul a fost huiduit şi i s-a cerut demisia, a intervenit Ludovic Orban
ALEGERI PNL 2021 UPDATE. Klaus Iohannis, mesaj de susţinere pentru Cîţu la Congresul PNL: „Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să demisioneze. Eu vă mulţumesc şi vă doresc mult succes la acest Congres. Văd că sunteţi energizaţi şi aşa e bine, dar la final trebuie să fim o echipă”.

Klaus Iohannis discurs în deschiderea Congresului PNL. „Nu a fost o campanie aşa cum ne-am fi dorit. S-au spus lucruri grave, care sapă credibilitatea unui partid”

ALEGERI PNL 2021 UPDATE. La ora 11, a sosit Klaus Iohannis, care va ţine şi primul discurs la Congres. Iohannis: „Nu a fost o campanie internă aşa cum ne-am fi dorit. Mi-ar fi plăcut să văd dezbateri de idei, nu atacuri la persoană. S-au spus lucruri grave / Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să demisioneze”.

ALEGERI PNL 2021 UPDATE. Cîţu: O să fie un congres organizat impecabil în acelaşi reguli şi condiţii ca în 2017. Totul va fi transparent / Nu am lansat atacuri în campanie, am avut campanie optimistă, cu mesaje pozitive.

ALEGERI PNL 2021  CONGRES PNL – Orban, despre restricţiile impuse în contextul pandemiei: Era imposibilă oprirea desfăşurării Congresului PNL. O să purtăm toţi mască, toţi suntem vaccinaţi sau avem un test PCR sau test rapid făcut

ALEGERI PNL 2021 UPDATE. Cîţu: Scandări ale susţinătorilor lui Ludovic Orban la Congresul PNL, în timp ce premierul Florin Cîţu îşi saluta la rândul său susţinătorii / Rareş Bogdan: Puţini, dar gălăgioşi. E ca o galerie în deplasare

CONGRES PNL – Ionel Dancă: Haideţi să fim seroşi şi să spunem adevărul! Pandemia nu opreşte democraţia. Am făcut alegeri parlamentare în plină pandemie, când erau 10.000 de cazuri pe zi

CONGRES PNL – Emil Boc: Aşteptăm finalizarea congreselor PNL şi USR PLUS. Până atunci, probabil că puţine lucruri se vor întâmpla

ALEGERI PNL 2021. După lungi dispute, lovituri sub centură, trădări şi ploconiri pentru susţinerea lui Klaus Iohannis, sâmbătă, liberalii îşi aleg preşedintele. Premierul Florin Cîţu şi actualul lider, Ludovic Orban, îşi dispută şefia partidului care va gestiona banii din PNRR, primul fiind favorit clar al scutinului. Calculele teoretice dau un vot de 70%-30% în favoarea premierului, dar Ludovic Orban se amăgeşte că vor exista trădări de ultimă oră.

ALEGERI PNL 2021.  Orban, disperat după voturi, a vorbit la telefon cu peste 1.000 de delegaţi care urmează să participe la Congres

Ludovic Orban a reuşit să vorbească la telefon, în ultima săptămână, în cadrul unei campanii de call-center pentru susţinerea candidaturii la preşedinţia PNL, cu 1.300-1.400 de delegaţi care urmează să participe la Congres, au declarat pentru MEDIAFAX surse din echipa sa. „De luni până azi (vineri -n.r.) echipa lui Ludovic Orban, la nivel de lideri de filiale, parlamentari sau candidaţi pentru Biroul Executiv, a desfăşurat o campanie de call-center în rândul delegaţilor PNL pentru susţinerea candidaturii la preşedinţia PNL”, au declarat surse din echipa Orban. Potrivit acestora, au fost sunaţi peste 4.200 de delegaţi care urmează să participe la Congres.

Ludovic Orban a explodat şi îl face praf pe Cîţu înainte de congres: „Nu-i e ruşine? Mă scoate el din politică? A trebuit să-i semnez derogare ca să candideze!”
„Personal, Ludovic (Orban-n.r.) a reuşit să vorbească la telefon, în ultima săptămână, cu 1.300-1.400 de persoane. Evaluarea făcută până la acest moment este că la Congres vor fi 2.700-2.850 de voturi în favoarea lui Ludovic Orban”, au adăugat sursele citate.

Moţiunea prin care Ludovic Orban – Forţa Dreptei – vizează un nou mandat de preşedinte al PNL cuprinde o serie de măsuri atât pe plan intern, pentru creşterea vizibilităţii şi performanţei partidului şi clarificarea doctrinară, cât şi pentru guvernare, unde propune o serie de principii precum transparenţă, competenţă, integritate.

ALEGERI PNL 2021. Orban, o doctrină liberal conservatoare:
o   reafirmarea și promovarea valorilor fondatoare ale Partidului Național Liberal și ale națiunii române moderne: drepturile și libertățile individuale, familia, credința creștină și națiunea
o   Promovarea și susținerea capitalului autohton: ”capitalul național autohton trebuie sprijinit pentru a face față competiției europene și internaționale”

o   apărarea apartenenței României la Uniunea Europeană și NATO și lupta împotriva oricărui tip de discurs care pune la îndoială locul României în UE și NATO

o   apărarea și conservarea patrimoniului natural și a echilibrului ecologic

o   sprijinirea întreprinzătorilor și angajaților în tranziția către o economie verde

DOCUMENTUL INTEGRAL AL MŢIUNII aici

Moţiunea lui Ludovic Orban- Forţa Dreptei

ALEGERI PNL 2021. Cîţu, sigur de victorie: după 25 septembrie PNL va fi mai puternic şi va putea învinge PSD în 2024

După alegeri, ar putea începe negocierile cu USR PLUS, în vederea constituirii unei noi alianţe, cu condiţia ca partenerii să se îndepărteze de AUR, a declarat Cîţu.

„Scăpaţi de AUR şi discutăm”, a punctat premierul, precizând că îi este indiferent dacă vorbeşte cu Dan Barna sau cu Dacian Cioloş.

Preşedintele Iohannis va participa la Congresul PNL: „Îl încurajez pe Cîțu. Cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic?”
El s-a declarat convins că PNL va guverna până în 2024 şi că va implementa actualul program de guvernare, spunând că va căuta în Parlament susţinere la nevoie. „Nu cred că vor vota împotriva PNRR”, a spus premierul.

ALEGERI PNL 2021. Moțiunea lui Florin Cîțu: Curentele principale ale PNL vor rămâne liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul

Ce promite Florin Cîţu liberalilor

PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul, subliniază Florin Cîţu în moţiunea cu care candidează pentru funcţia de preşedinte al partidului.

„Partidul Naţional Liberal va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul. Lianţii ideologici care unesc toate orientările din interiorul partidului sunt fondul liberal comun şi apartenenţa la mişcarea populară europeană”, se arată în moţiunea intitulată „România liberală”.

Florin Cîţu afirmă că liberalismul modern pe care îl susţine se bazează pe următorii piloni: punerea cetăţenilor în centrul guvernării şi politicii prin oferirea celui mai avantajos contract politic pentru aceştia; statul de drept; statul eficient pus în slujba cetăţeanului; concentrarea statului asupra furnizării corespunzătoare a celor mai importante bunuri şi servicii publice; furnizarea cadrului instituţional necesar producţiei private eficiente a unor bunuri şi servicii aflate astăzi în sarcina statului.

„Democraţia şi proprietatea privată nu pot fi un moft sau un lux, după cum s-au exprimat unii, ci ar trebui să reprezinte normalitatea. Nu poate exista o diferenţă între cum înţelegem să apărăm principiile democratice în interiorul partidului şi modul în care înţelegem să le extindem în viaţa publică, dar în acelaşi timp trebuie să fim siguri că respectăm adevăratele principii ale democraţiei şi liberalismului”, se mai menţionează în document.

Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.

  • Cum arată calculele înaintea Congresului PNL:12 filiale au votat și moțiunea lui Ludovic Orban, și moțiunea lui Florin Cîțu: Arad, Bihor, Giurgiu, Covasna, Harghita, Vîlcea, Sector 1, Alba, Caraş- Severin, Iaşi, Tulcea, Brăila. Număr total delegaţi: 1.237.
    28 de filiale au votat moţiunea Florin Cîţu: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Număr total delegaţi: 2995.
    8 filiale care au votat moţiunea lui Ludovic Orban: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Număr delegaţi: 769
  • Cum arată calculele după votarea celor două moţiuni:Număr total filiale care au votat moţiunea lui Florin Cîţu: 40.
    Număr total filiale care au votat moţiunea lui Ludovic Orban: 20.

Congres PNL cu 5000 de delegaţi – Arafat: Nu s-au dat derogări 

Congresul PNL, care se va desfăşura sâmbătă cu 5000 de delegaţi, la Romexpo, are loc în condiţii discutabile din punct de vedere al restricţiilor impuse în contextul valului 4 al pandemiei, fiind invocată vag Hotărârea de Guvern referitoare la prelungirea stării de alertă. Secretarul de stat Raed Arafat a invocat, în răspunsul transmis liberalilor, prevederile HG 932 din 9.09.2021 privind prelungirea stării de alertă,completată de HG 990 din 17.09, menţionând, fără a preciza un articol, că activitatea ”se circumscrie atribuţiilor statutare ale unui partid politic şi se încadrează ale actului normativ care prelungeeşte starea de alertă pe teritoriul României”.

ALEGERI PNL 2021. Cum ar arăta conducerea PNL dacă Florin Cîţu ar câştiga alegerile interne. Vîlceanu ar urma să fie secretar general
Arafat mai precizează, în acelaşi document, că în cazul în care incidenţa cumulată la nivelul Bucureştiului este mai mare de 3 la mie şi mai mică de 6 la mie, accesul la congres se va face ”doar prin prezentarea şi scanarea codului QR de pe certificatul digital al UE privind COVID-19”. Cu toate acestea, reprezentanţii Prefecturii Capitalei afirmă ă nicio HG nu face referire la un eveniment numit ”congres”. ”Sunt enumerate mai multe manifestări, mai multe categorii de activităţi culturale sau artistice, dar cuvântul Congres nu este folosit”, a declarat reprezentantul Prefecturii.

În răspunsul datat 20 septembrie şi transmis PNL cu privire la condiţiile de desfăşurare a Congresului, programat la Romexpo, cu 5.000 de delegaţi, Arafat face referire la Congres ca la un eveniment statutar de partid, fără a menţiona explicit articolul din toate prevederile legale referitoare la starea de alertă la care se încadrează Congresul PNL.

Alegeri PNL cu miză mare, anticipatele ar fi un dezastru. Sondaj Avangarde – PSD-37%, PNL – 20%, AUR – 14%, USR PLUS – 13%, intenţii de vot pentru parlamentare

PSD ar obţine 37% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, urmat de PNL – 20%, AUR – 14% şi de USR PLUS – 13%, conform unui Barometru al opiniei publice realizat de Avangarde. Medicul Alexandru Rafila este pe primul loc în topul popularităţii, urmat de Emil Boc şi de Klaus Iohannis. Florin Cîţu, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Rareş Bogdan, pe ultimele locuri. 6% dintre cei chestionaţi declară că nu au auzit de Rareş Bogdan, iar 4% nu au auzit de Nicuşor Dan.

 

Când doi se ceartă, PSD speră să câştige. Marcel Ciolacu, la adresa liberalilor: „Le spun clar, să nu se mai chinuie, Guvernul Cîţu va fi trimis acasă”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-a ajutat pe Cîţu să se menţină la Palatul Victoria după ruptura de USR-PLUS, dar acum  îi critică pe liberali pentru organizarea congresului în plină pandemie şi le transmite un mesaj: „Le spun clar, să nu se mai chinuie, Guvernul Cîţu va fi trimis acasă”. „Culmea tupeului! Să susţină vaccinarea obligatorie, când ei – guvernanţii, în frunte cu preşedintele Iohannis! – încalcă orice restricţii, organizând un Congres cu 5.000 de oameni – un adevărat focar naţional de COVID-19 în plin val 4 al pandemiei”, scrie pe Facebook, vineri, Marcel Ciolacu. El afirmă că social-democraţii vor vota pentru demiterea Guvernului condus de Florin Cîţu, deşi au pus umărul la menţinerea premierului în funcţie. „Le spun clar, să nu se mai chinuie! Prin Parlament, cu voturile PSD, vor obţine doar un singur lucru: Guvernul Cîţu va fi trimis acasă”, conchide Ciolacu.

PSD cere oprirea congresului PNL. „E o amenințare gravă la sănătatea publică din România”
Congresul PNL va avea loc sâmbătă, la Romexpo, cu 5.000 de persoane, în condiţiile în care rata de incidenţă la nivelul Bucureştiului este, joi, de 3,65 la mie, în creştere faţă de miercuri, când a fost 3,3 la mie.

Congresul PNL din 25 septembrie începe la ora 11.00, la Romexpo, iar accesul celor 5.000 de delegați se va face numai pe baza adeverinței de vaccinare sau dacă delegații au asupra lor rezultatele negative ale testelor COVID, se arată în documentul semnat de Theodor Stolojan, președinte al Comisiei de Organizare a Congresului (COCON).

Potrivit desfășurătorului congresului, accesul delegaților se face cu începere de la ora 8.30, iar aceștia sunt obligați să aibă asupra lor Cartea de Identitate și adeverința de vaccinare anti-COVID, cu condiția să fi trecut 10 zile de la schema completă, sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, nu mai vechi de 72 de ore, ori rezultatul negativ al unui test rapid, nu mai vechi de 48 de ore, sau dovada că au trecut prin boală. Președinții filialelor PNL sunt obligați, la rândul lor, să verifice dacă delegații au toate documentele necesare, fie printate, fie pe telefon.

Potrivit lui Orban, 80% dintre delegaţi sunt vaccinaţi, iar cei care nu au fost imunizaţi vor participa la congresul din 25 septembrie după ce vor face teste pentru depistarea infecţiei cu COVID-19.

Miza nu este doar a preşedintelui, ci şi a echipei din spatele acestuia. Duminică, după congresul în care va fi ales preşedintele PNL, urmează o nouă zi de alegeri pentru conducerea centrală a formaţiunii – Biroul Executiv (BEX). Această structură va fi alcătuită dintr-un secretar general, patru prim-vicepreşedinţi şi 24 de vicepreşedinţi pe domenii şi regiuni.