ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ce spune Toni Greblă, judecător CCR, despre cazul Klaus Iohannis

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Toni Greblă, judecător CCR, a declarat, joi, la România TV, că, în cazul în care Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil după obţinerea mandatului de preşedinte al României, "Parlamentul şi CCR vor trebui să adopte soluţiile constituţionale cele mai adecvate".

23 oct. 2014, 14:48
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ce spune Toni Greblă, judecător CCR, despre cazul Klaus Iohannis

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „În etapa în care ne găsim astăzi, candidaturile au rămas definitive, buletinele de vot au fost tipărite astfel încît alegerile din 2 noiembrie se vor desfăsura conform cu ceea s-a hotărât  de către BEC şi CCR a confirmat. Va urma validarea rezultatelor alegerilor în primul tur de scrutin şi organizarea celui de al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi clasaţi. Ce se poate întâmpla, putem imagina multe ipoteze. Eu nu pot să mă antepronunţ pe niciuna dintre ele „, a declarat Toni Greblă, la România TV.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă un candidat s-ar retrage din cursă, Greblă a refuzat să spună, explicând că aceasta ar însemna „imixtiune în campania electorală”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Greblă a admis însă că nu există prevedere legală care să stabilească ce ar urma să se întâmple dacă un candidat se retrage şi dacă e declarat automat câştigător cel de pe locul al doilea.

Întrebat ce se întâmplă dacă un candidat iese preşedinte şi ulterior se decide că nu poate ocupa o funcţie publică, judecătorul CCR a arătat: „Multe situaţii se pot întâmpla. Nu vrem să avansăm o minimă dezbatere pe această temă pentru că ar însemna să intervenim în competiţia electorală. Dacă va exista o asemenea situaţie, există Parlamentul şi CCR care vor trebui să adopte soluţiile constituţionale cele mai adecvate„.

Ultimul rol pe care îl are CCR este de a-i valida mandatul preşedintelui ales. Parlamentul are şi el la îndemână procedura suspendării şi a destituirii preşedintelui, dar acestea le examinez numai din punct de vedere teoretic„, a conchis Greblă.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Traian Băsescu a declarat, joi, că, în cazul în care Klaus Iohannis ar câştiga alegerile, o decizie a ICCJ prin care se va constata incompatibilitatea liberalului va suspenda exercitarea mandatului de preşedinte al României.

CITEŞTE ŞI ICCJ decide luni dacă URGENTEAZĂ sau nu judecarea dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

„Îmi pare rău pentru români că au de ales între o marionetă a PSD şi un alt candidat care, din păcate, din dorinţa de a parveni în funcţii cu orice preţ, nu a ţinut cont că asupra lui plana riscul incompatibilităţii care se poate manifesta inclusiv după începerea mandatului. O decizie a instanţei de incompatibilitate după validarea mandatului şi după inceperea exercitării funcţiei suspendă exercitarea funcţiei de către preşedinte”, a precizat Traian Băsescu.

CITEŞTE ŞI Scenariul lui Băsescu: Ce se va întâmpla cu IOHANNIS dacă va fi declarat incompatibil după alegeri

Cererea prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care preschimbarea termenului din dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi judecată luni de instanţa supremă.