ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De ce a preferat-o Traian Băsescu pe Elena Udrea. Scenariul Tăriceanu

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Traian Băsescu a renunţat să îl mai susţină pe Cristian Diaconescu pentru Cotroceni şi a decis să meargă pe mâna Elenei Udrea. Analiştii politici spun că Elena Udrea era de fapt "formula iniţială" a şefului statului pentru prezidenţiale, iar Diaconescu a fost doar "un candidat-iepure" în condiţiile discutării unificării dreptei împotriva PSD şi a lui Victor Ponta. Udrea nu are şanse să acceadă în turul al doilea, susţin analiştii, însă Băsescu vrea să mai aibă un cuvânt de spus după ce pleacă de la Cotroceni.

27 aug. 2014, 06:19
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De ce a preferat-o Traian Băsescu pe Elena Udrea. Scenariul Tăriceanu

După ce a semnat pentru candidatura lui Cristian Diaconescu, Traian Băsescu a ales să o susţină pe Elena Udrea, desemnată de PMP să îl înlocuiască pe fostul consilier prezidenţial.

Analistul politic Alexandru Radu explică pentru RomaniaTV.net de ce Traian Băsescu a preferat-o pe Elena Udrea în detrimentul lui Cristian Diaconescu, care sunt şansele prezidenţiabilului PMP, ce planuri are şeful statului după încheierea mandatului, în ce formulă post-electorală s-ar putea regăsi Călin Popescu Tăriceanu şi cine are mai multe şanse să câştige turul al doilea al prezidenţialelor.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu: Categoric o susţin pe Elena Udrea la prezidenţiale

De ce a ales-o Traian Băsescu pe Elena Udrea

„De la început era această strategie cu candidatul prezidenţial, Elena Udrea, Cristian Diaconescu fiind doar un iepure lansat în competiţie. Nu cred că a fost un motiv care a apărut pe parcurs. Traian Băsescu are în Elena Udrea, copilul său politic, absolută încredere, cu care vrea să-şi concretizeze planurile post-electorale: rămânerea lui Traian Băsescu în viaţa politică, pe o poziţie suficient de puternică astfel încât să mai aibă un cuvânt de spus. După cum ştim, Traian Băsescu este pândit de tot felul de pericole care ţin de partea penală. De curând Victor Ponta vorbea de închisoare.”

CITEŞTE ŞI Liviu Dragnea: Iohannis şi Băsescu AU O ÎNŢELEGERE. Elena Udrea e un candidat IEPURE

Vizează Traian Băsescu funcţia de prim-ministru?

„Maximul ar fi funcţia de prim-ministru în scenariul în care Elena Udrea ar fi preşedinte. Ar fi formula maximală şi ideală. Traian Băsescu este însă un personaj politic realist, probabil că ceea ce doreşte, speră, visează este să rămână un jucător important pentru perioada următoare în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară, noi formule guvernamentale.”

Are şanse Elena Udrea să intre în turul al doilea?

Nu are şanse. Dar să nu neglijăm faptul că Traian Băsescu este un om politic cu potenţial puternic, care reuşeşte să răstoarne situaţii.”

CITEŞTE ŞI Viorel Hrebenciuc: Nu o văd pe Elena Udrea în turul doi al alegerilor prezidenţiale

De ce l-a introdus Traian Băsescu în joc pe Cristian Diaconescu, pentru a o alege în final pe Udrea

„Cristian Diaconescu a fost introdus în joc pe fondul discuţiilor dintre PNL şi PDL privind unificarea dreptei şi un candidat comun la prezidenţiale. Cristian Diaconescu era mai uşor de înghiţit de PDL, de noul ACL. Diaconescu a avut un rol limitat de posibilitatea reunirii dreptei împotriva PSD şi a lui Victor Ponta. Proiectul unificării dreptei a eşuat, PMP fiind izolat, astfel că Traian Băsescu a revenit la formula iniţială cu Elena Udrea, care este un candidat mai credibil pentru votanţii băsişti decât Cristian Diaconescu.”

Candidatura Monicăi Macovei

„Face parte din  frumuseţea spectacolului. Nu va reuşi să strângă cele 200.000 de semnături de care are nevoie pentru a-şi depune candidatura, neavând un aparat de partid”.

Călin Popescu Tăriceanu, între funcţia de preşedinte şi calitatea de premier

„Călin Popescu Tăriceanu va strânge semnăturile pentru a intra în competiţie, având sprijinul PSD/USL. Însă pare să prindă tot mai mult contur scenariul cu Tăriceanu premier, dacă nu chiar să candideze la Preşedinţie în locul lui Victor Ponta. Este un scenariu această posibilă rocadă, sunt şanse de 10-15% să se întâmple. Nu sunt sigur că aşa va fi, dar este un scenariu pe care îl iau în calcul”.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta: Discuţia serioasă despre viitorul premier şi viitorul preşedinte al PSD va începe după alegeri

Cine va juca în finală şi ce şanse au contracandidaţii

„În acest ultim scenariu, este posibilă o finală Klaus Iohannis-Călin Popescu Tăriceanu. Politicienii ne-au învăţat că le plac jocurile de culise, ne amintim de momentul 2 octombrie 2004, plânsul, rocada… Nu putem exclude o nouă rocadă (n.red. – Ponta-Tăriceanu), încă îi dau un procent mic că se poate realiza.

Dar, raţional, Victor Ponta-Klaus Iohannis este finala, cu şanse şi pentru Iohannis de a câştiga. Şansele lui Iohannis ţin de personalitatea lui, de modul cum se prezintă. Se spune că este plictisitor, că este prea liniştit, dar s-ar putea ca o parte din electorat să se sature de politicienii care au răspunsuri la toate. Primele şanse sunt însă ale lui Victor Ponta, care este greu de învins, deşi avem un 2009, un 2004… Peste o lună, lucrurile se vor lămuri în ceea ce priveşte candidaţii”.