ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 DIASPORA. Întâlnire MAE-BEC, pentru votul din diaspora din turul II

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 DIASPORA. Membrii Biroului Electoral Central (BEC) se întâlnesc, marţi, cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi reprezentanţi ai MAE pentru a discuta soluţiile ce se impun pentru buna desfăşurare în străinătate a celui de-al doilea tur de scrutin.

04 nov. 2014, 10:58
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 DIASPORA. Întâlnire MAE-BEC, pentru votul din diaspora din turul II

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 DIASPORA.  Potrivit unui comunicat al BEC, în conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.

În afara acestor secţii de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate sunt stabilite de ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi pe site-ul MAE, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor.

SCANDAL DIASPORA PREZIDENŢIALE. Miniştrii Corlăţean şi Stanoevici, chemaţi pentru explicaţii în Parlament

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 DIASPORA.  Durata votării este stabilită prin dispoziţiile art. 44 alin. (1) şi art. 46 din aceeaşi lege, în conformitate cu care votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00. La ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot. Biroul Electoral Central precizează că nu poate modifica dispoziţiile imperative ale legii care prevăd închiderea secţiilor de votare la ora 21,00.

La întâlnirea care va avea loc la sediul Biroului Electoral Central, la ora 12,00, vor fi invitaţi şi reprezentanţii Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate nr. 48.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 DIASPORA.  Premierul Victor Ponta a anunţat luni că reprezentanţii MAE vor propune BEC simplificarea procedurii de completare a declaraţiilor pe propria răspundere de către cetăţenii români care votează peste hotare şi a estimat că dacă BEC va fi de acord cu soluţia avansată, durata exercitării votului s-ar putea scurta de la o medie de opt-nouă minute la circa două minute de persoană.

Victor Ponta a făcut anunţul după discuţiile avute luni cu conducerea MAE, în cadrul cărora s-a făcut o primă analiză privind disfuncţionalităţile înregistrate în primul tur al alegerilor la votul din străinătate.

Premierul a subliniat că ‘toate măsurile care vor fi dispuse mâine de BEC vor avea din punct de vedere financiar şi logistic sprijinul MAE şi al Guvernului’.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. S-a forţat intrarea în ambasada României din Paris. Incidente la Londra şi Madrid

‘Din Fondul de rezervă vom aloca toate sumele necesare pentru a se aplica deciziile BEC privind eventuala creştere a numărului de cabine de vot, a personalului din consulate şi din secţii de vot’, a asigurat premierul.