Alegeri prezidenţiale 2025. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu a deschis o anchetă după ce a fost sesizat de Biroul Electoral Judeţean privind distribuirea, în cutiile poştale, a unor scrisori nesemnate, neasumate, prin care oamenii erau sfătuiţi să îl voteze pe candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, George Simion. În textul scrisorii se susţinea că Simion ”va aresta imediat toţi parlamentarii PSD, PNL, UDMR şi va confisca toate casele din ţară şi străinătate”, ”va aresta imediat toţi procurorii, judecătorii care au furat toţi banii ţării” şi ”îl va aresta imediat pe Klaus Iohannis, îi va confisca toate casele şi va plăti 300.000 euro la statul român, care se face vinovat de toate furturile ţării”.
”La data de 15 mai a.c., Biroul Electoral Judeţean Sibiu a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu despre faptul că mai mulţi cetăţeni au primit în cutia poştală scrisori anonime, referitoare la îndemnuri explicite de vot în favoarea unui anume candidat la alegerile prezidenţiale”, a transmis, vineri, IPJ Sibiu.
Sesizarea este instrumentată de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Sibiu, urmând a fi stabilită încadrarea juridică şi efectuarea de cercetări în consecinţă.
Potrivit turnulsfatului.ro, reprezentanţii USR au sesizat BEJ că mai mulţi cetăţeni au primit în cutiile poştale scrisori neasumate şi nesemnate de vreun candidat sau formaţiune politică, în care oamenii erau îndemnaţi explicit să voteze pentru candidatul AUR, George Simion. Scrisorile nu aveau marcajele electorale prevăzute de legislaţie. BEJ a transmis plângerea la IPJ, vizând infracţiunile de instigare publică şi comunicarea de informaţii false.
În scrisoare se arată că George Simion ”va aresta imediat toţi parlamentarii PSD, PNL, UDMR şi va confisca toate casele din ţară şi străinătate. Va aresta imediat toţi procurorii, judecătorii care au furat toţi banii ţării şi să-i pună să restituie toţi banii de la pensiile speciale. (…) Îl va aresta imediat pe Klaus Johannis, îi va confisca toate casele şi va plăti 300.000 euro la statul român, care se face vinovat de toate furturile ţării. Va consifsca toţi banii de la escroci şi le va lua toate conturile din străinătate şi toate casele. Vă rog să fiţi de acord să-l numească pe Călin Georgescu Prim-ministru, să-i aresteze imediat pe cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale care au anulat alegerile poporului român”.
Sâmbătă, la ora 07:00, se încheie campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în acest context, Autoritatea Electorală Permanentă reamintind competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu continue propaganda electorală.
”Având în vedere că sâmbătă, 17 mai a.c., ora 07:00, se încheie campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reaminteşte competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu continue propaganda electorală”, arată Autoritatea într-un comunicat.
Instituţia transmite că, potrivit Deciziei BEC nr. 54D/26.03.2025, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
Prin continuarea propagandei electorale după momentul încheierii campaniei electorale se înţelege:
a) afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025;
b) difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
c) sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
”După încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet şi pe platforme online de socializare şi care rămân afişate pe respectivele pagini sau aplicaţii, fără a fi promovate, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepţia versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale”, subliniază AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă precizează că în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.
”Totodată, transmiterea către alegători a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot reprezintă o acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia. De asemenea, este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opţiuni de vot”, arată AEP.
Informaţii suplimentare despre procesul electoral pot fi consultate pe pagina web a Autorităţii Electorale Permanente, www.roaep.ro, şi pe paginile de social media ale instituţiei.