Alegeri prezidenţiale în Franţa: Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

Candidatul de centru Emmanuel Macron își menține poziția de favorit în sondajul Elabe realizat în 28 și 29 martie pentru televiziunea BFM, privind intențiile de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța.

RomaniaTV.net
30 mart. 2017, 05:37
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

Rezultatele preluate miercuri de Reuters arată că Macron va obține pe 23 aprilie 25,5% din voturi, iar reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, 24%. Ambii candidați au scăzut cu 0,5% față de sondajul Elabe precedent. Ei s-ar califica astfel în turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai, când potrivit ultimului sondaj Macron ar urma să câștige cu 63%, față de 37% pentru Le Pen. 

Conservatorul Francois Fillon este creditat cu 18%, în urcare pentru prima dată — de la 17% — după izbucnirea scandalului privind locurile de muncă fictive pentru membri ai familiei sale. 

Și candidatul de extremă stângă Jean-Marc Melenchon a crescut, de la 13,5% la 15%, pe seama scăderii socialistului Benoit Hamon de la 11,5% la 10%. Fostul premier socialist Manuel Valls a anunțat miercuri că va vota pentru Macron, nu pentru reprezentantul partidului său și al președintelui în exercițiu, Francois Hollande. Valls a pierdut în favoarea lui Hamon alegerile interne pentru desemnarea candidatului Partidului Socialist, după ce Hollande a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat.