Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat primul tur

Răsturnare de situaţie la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a câştigat duminică primul tur al scrutinului, conform datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,67% din secţiile de votare.

RomaniaTV.net
02 nov. 2020, 05:52
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat primul tur

Maia Sandu a obţinut 35,96% din voturi, în vreme ce preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, a fost votat de 32,75% din electorat, conform Agerpres.

Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”) cu 16,94%, Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”) cu 6,52%, Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”) cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,38%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) – 1,19%.

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Când are loc al doilea tur

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a centralizat voturile din 94,96% din cele 139 de secţii de votare din străinătate. Maia Sandu, candidata PAS, s-a impus detaşat în diaspora, obţinând 69,62% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,69% din voturi.

Pe al doilea loc s-a situat Renato Usatîi, candidatul Partidul Politic „Partidul Nostru”, care a obţinut 17,63%.

Un exit-poll realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice îl dădea drept câştigător pe Igor Dodon. Socialistul era creditat cu 40,9% din voturile moldovenilor, iar candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, se afla în preferinţele a  34,6% dintre alegătorii moldoveni.

Niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, motiv pentru care Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care se vor organiza pe 15 noiembrie.

Alexandru Rafila atrage atenţia: În mod evident, pericolul cel mai mare de a lua COVID este transportul în comun!