Alegeri primare SUA: Hillary Clinton şi Donald Trump, la testul Super Tuesday

Publicat: Marţi, 01 Martie 2016 23:44 // Actualizat: Marţi, 01 Martie 2016 23:44 // Sursa: romaniatv.net

Candidaţii care urmăresc să obţină nominalizarea în cursa pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite trec, marţi, prin furcile caudine, în cadrul alegerilor primare - aşa-numita "Super Tuesday". În acest proces electoral, 11 state vor fi chemate la vot atât pentru candidaţii democraţi, cât şi pentru cei republicani.

Voturile pentru alegerile primare au început, marţi, în Virginia (estul SUA) care a deschis, astfel "balul" aşa-numitei "Surper Tuesday" (Super Marţea, în traducere aproximativă, n.r.), un proces electoral în care electoratul din aceste state sunt chemaţi la vot pentru a-şi desemna favoritul din tabăra decmocraţilor şi din cea a republicanilor.

În tabăra Democraţilor, Hillary Clinton, fostă Primă Doamnă a SUA, este de departe favorită. În cea  a Republicanilor, Donald Trup este favorit. Anterior, s-a votat în patru state americane.

Birourile de vot s-au deschis marţi dimineaţă, la ora locală 06:00, în statul Virginia, primul dintre cele 12 state, inclusiv "marele premiu" din Texas,  care vor desemna într-o singură zi aproximativ o cincime de delegaţi republicani şi un sfert de delegaţi democraţi pentru a-şi învesti candidatul lor în luna iulie.

"Super Tuesday" este recunoscută pentru faptul că îi consacră pe candidaţii cei mai buni în cursa pentru Casa Albă, influenţând puternic rezultatul alegerilor finale.

În afară de Virginia, alegătorii din cele două tabere votează marţi în Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas şi Vermont.

Mai multe reuniuni electorale ("caucus") vor avea loc pentru democraţi în Colorado şi în Alaska pentru republicani.

 

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 mar 02:12
...din Statele Unite trec, marţi, prin furcile caudine, în cadrul alegerilor primare – aşa-numita „Super Tuesday”. Citește mai departe… ...
02 mar 00:13
...Mar 01, 2016Alegeri primare SUA: Hillary Clinton şi Donald Trump, la testul Super Tuesdaymar, Mar 01, 2016...
01 mar 23:59
... Candidaţii care urmăresc să obţină nominalizarea în cursa pentru alegerile...
1
EUR
4.8378
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H