Alegeri SIRIA. Doi morţi şi peste 300 de răniţi de focurile de armă trase de bucurie pentru realegerea lui Bashar al-Assad 

Al-Assad a fost reales pentru un al patrulea mandat de şapte ani, cu 95,1% din voturi la alegerile ţinute în zonele controlate de guvern şi respinse de opoziţie ca o farsă.

30 mai 2021, 10:42
Alegeri SIRIA. Doi morţi şi peste 300 de răniţi de focurile de armă trase de bucurie pentru realegerea lui Bashar al-Assad 

Alegeri SIRIA. Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte 317 persoane au fost rănite de focuri de armă trase pentru a sărbători realegerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru un al patrulea mandat, a anunţat sâmbătă un ONG de monitorizare, citat de DPA.

Focuri de armă au fost trase la întâmplare de loialişti ai lui al-Assad în mai multe zone, inclusiv capitala Damasc şi oraşul Alep (nord), pentru a sărbători realegerea, a adăugat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Cele două persoane care au murit sunt tânăr şi un copil la Alep, a precizat Observatorul cu sediul în Marea Britanie.

Alegeri SIRIA. Al-Assad a fost reales pentru un al patrulea mandat de şapte ani, cu 95,1% din voturi la alegerile ţinute în zonele controlate de guvern şi respinse de opoziţie ca o farsă.

Trei concurenţi, inclusiv al-Assad, au participat miercuri la alegeri, al doilea scrutin prezidenţial în Siria de la începutul războiului civil în ţară în 2011.

„Stare de urgenţă” în Cipru, din cauza afluxului de migranţi din Siria
Alegerile au fost condamnate ca frauduloase de opoziţia siriană şi de ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia.

Al-Assad a obţinut 88,7% din voturi la alegerile din 2014, primele în Siria cu mai mulţi candidaţi.

Cu ajutorul Iranului şi Rusiei, al-Assad a recăpătat controlul asupra a mai mult de 60% din ţară.

Alegeri SIRIA. Rebelii deţin încă unele zone din nordul şi nord-vestul Siriei, în timp ce kurzii controlează zone din nord-est. Al-Assad, în vârstă de 55 de ani, conduce Siria din 2000. Tatăl său, Hafez, a guvernat Siria din 1971 până în 2000.

Bucurie şi în Fâşia Gaza. Mii de luptători Hamas au defilat cu arsenal militar în Fâşia Gaza

Mii de combatanţi cu faţă a acoperite de cagule, din cadrul aripii militare a mişcării palestiniene Hamas, au defilat în Fâşia Gaza cu lansatoare de rachete, rachete şi o dronă, la o săptămână după intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu Israelul, relatează AFP.

În vehicule sau pe jos, majoritatea cu arma în mână, membri ai Brigăzilor Ezzedine al-Qassam au defilat vineri în oraşul Rafah, în sudul enclavei palestiniene, în care Hamas se află la putere şi care este supusă unei blocade israeliene de aproape 15 ani.

O mulţime de palestinieni a asistat la defilare, inclusiv copii, fete şi băieţi, unii purtând pe frunte bandane verzi ale Brigăzilor al-Qassam, a constatat un jurnalist AFP.

Mişcarea islamistă Hamas, care se află la puetere din 2007, este inamicul jurat al Israelului, care o consideră drept o organizţaie ”teroristă”.

Incident grav în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
Conflictul dintre cei doi inamici, al patrulea din 2008, a izbucnit la 10 mai, în urma unor tiruri de salve de proiectle Hamas către Israel, în semn de solidaritate, potrivit mişcării, cu sute de palestinieni răniţi în mai multe zie de confruntări cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al Ierusalimului, ocupat de israel din 1967.

De la 10 la 21 mai, când a intrat în vigoare armistiţiul, 254 de palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza, inclusiv 66 e copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor plaestiniene.

În Israel, tiruri de proiectile din Fâşia Gaza au ucis 12 persoane, inclusiv un copil, o adolescentă şi un militar, potrivit poliţieiisraeliene.

Cei doi beligeranţi au revendicat fiecare victoria, după armistiţiu.

Mii de combatanţi din cadrul Brigăzilor al-Qassam au defilat, de mai multe zile, în oraşe din enclavă, cu arsenal militar.

PALESTINIAN, UCIS ÎN CISIORDANIA DE CĂTRE MILITARI ISRAELIENI

Un palestinian a fost ucis vineri în tiruri ale unor militari israelieni, în confruntări, în Cisiordania ocupată, a anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii.

Zakariya Hmayel, în vârstă de 28 de ani, a fost ucis prin împuşcare în piept, în satul Beita, la sud de Nabluz, la o manifestaţie împotriva extinderii coloniilor israeliene şi instalării unor avanposturi ale unor colonişti palestinieni, a precizat într-un comunicat ministerul.

Contactată de AFP cu privire la acest omor, armata israeliană a anunţat că ”examinează incidentul”.

”Cauza rănii este încă necunoscută”, a anunţat Tsahalul, adăugând că o ”revltă violentă a fost declanşată lână avanpostul Givat Eviatar, la sud de nabluz”.

Potrivit armatei israeliene, palestinieni au ars pneuri şi au aruncat cu pietre către militari israelieni, care au răspuns cu ”mijloace de dispersare antirevoltă”.

Un palestinian a fost ucis marţi în tabăra de refugiaţi Al-Amari, în apropiere de Ramallah, în Cisirdania ocupată, de către forţe israeliene care căutau un suspect.

Peste 25 de palestinieni au fost ucişi în confrunătri cu armata israeliană în Cisiordania de la 10 mai, când au izbucnit ostilităţi între armata israeliană şi Hamas în Fâşia Gaza.

Aproximativ 475.000 de persoane locuiesc în prezent în colonii israeliene în Cisiordania, un teritoriu ocupat de către armata israeliană în 1967, în care trăiesc peste 2,8 milioane de palestinieni.

Coloniile israeliene sunt considerate ilegale din punctul de vedere al dreptului internaţional.

https://twitter.com/AFP/status/1398180384009949188?ref_src=twsrc%5Etfw