ALEGERI SUA 2012: Mitt Romney, mormonul care a vrut să salveze America

Mitt Romney a intrat în cursa prezidențială republicană din 2012 ca presupus favorit. El şi-a menţinut statutul de-a lungul sezonului de alegeri primare,  în care a văzut cum unul după concurenţii săi se autodistrug. Mitt Romney,  fost guvernator al statului Massachusetts, a adus în cursa prezidenţială ingrediente ca averea, experiența în afaceri, un profil național și o rețea largă de colectori de fonduri și susținători rămaşi de la cursa sa nereuşită în 2008 pentru Casa Albă.

RomaniaTV.net
07 nov. 2012, 05:11

Mitt Romney

Nume si prenume: Willard Mitt Romney
Vârsta: 65
Născut: 12 martie 1947, în Detroit Michigan
Familie: căsătorit cu Ann Romney. Cinci fii: Tagg, 42, Matt, 41, Josh, 37, Ben, 34, Craig, 31.

CV-ul

2003 – 2007: guvernator al statului Massachusetts
1999 – 2002: Director General al Jocurilor Olimpice de iarnă din Salt Lake City
1984 – 1999: Co-fondator al Bain Capital
1977 – 1984: Consultant Manager, Bain & Company
1975 – 1977: Consultant Manager, Boston Consulting Group
1975: Master la Harvard în Drept şi Afaceri
1971: Licenţă în limba engleză, Universitatea Brigham Young

 

 


Drumul spre Casa Albă

Cu maxilarul lui pătrat, ochii strălucitori și părul cărunt inconfundabil, de fiecare dată perfect aranjat (tunsoarea deja poartă numele de „The Mitt”), el părea să fie candidatul american perfect la președinție, potrivit unui profil realizat de BBC. Mitt Romney este un familist convins, cu cinci copii şi 18 nepoţi, care s-a căsătorit cu iubita din liceu, Ann Romney, în martie 1969.

Deşi a pierdut cursa republicană din 2008, în care a fost nominalizat senatorul de Arizona John McCain, Mitt Romney a luat doar o scurtă pauză de la traseul său de campanie. Aproape imediat după ce Barack Obama s-a instalat la Casa Albă, Romney a început să-şi adune forţele pentru a concura în 2012. Gurile rele spun că acesta are „febra competiţiei” şi nu poate să se abţină să nu candideze la preşedinţie.

El a sperat că trecutul său în afaceri l-ar putea ajuta să convingă electoratul că nu președintele Obama este omul potrivit care să gestioneze redresarea economică a Americii.

El a insistat că Obama a dezamăgit America în timpul celor patru ani de mandat, criticând performanţele sale în domeniul economic și politica sa externă – mai ales după ce patru americani au fost uciși într-un atac terorist în Benghazi, Libia, în septembrie 2012.

Romney a câştigat detaşat prima dezbatere prezidențială, poziționându-se ca un candidat pentru toți americanii și un campion al clasei de mijloc.

Săptămâni mai devreme el fusese criticat după apariția unei înregistrări în care acesta ridiculiza 47% dintre americani, pe care îi considera „nişte asistaţi social”.

Citeşte şi Cele mai mari gafe ale candidaţilor la Casa Albă în campania pentru preşedinţia SUA

Dar el nu a putut să repete triumful dezbaterii de la Denver în următoarele două confruntări, și a fost forțat să facă un pas înapoi de la campanie cu doar o săptămână înainte de ziua alegerilor, atunci când uraganul Sandy a lovit Coasta de Est a Statelor Unite.

Lider corporatist şi guvernator de stat

Willard Mitt Romney s-a născut în anul 1947 în Michigan. Tatăl său, George Romney, a fost mai târziu el însuşi  guvernator republican al statului și a candidat pentru alegerile primare republicane la preşedinţie în 1968.

Mitt Romney a servit doi ani ca misionar mormon în Franța, unde a fost la un moment dat foarte aproape de moarte. În 1968, un Mercedes a intrat în Citroenul lui Romney pe un drum de ţară din Franţa, omorând un pasager. Poliţia din Franţa l-a pronunţat din greşeală şi pe Romney mort la faţa locului.

Citeşte şi Obama versus Romney. Despre lucruri mai puţin serioase GALERIE FOTO

Romney a mers apoi la Brigham Young University pentru studiile de licenţă și la Harvard pentru a-şi primi diploma în drept şi afaceri.

Mai târziu, Romney a primit o poziție de conducere în biserica Mormonă și s-a alăturat firmei de consultanţă în management Bain and Company din Boston, devenind în curând președintele ei. El a fondat firma de capital de risc Bain Capital, și a devenit o figură corporatistă de succes.

Bain și Bain Capital l-au făcut Mitt Romney un om foarte bogat. El are o casă pe plajă în La Jolla, California, descrisă ca fiind „casa sa principală”, o casă cu două dormitoare în Belmont, Massachusetts şi o casă cu şase dormitoare pe ţărmul Lacului Winnipesaukee în New Hampshire.

În 1994, Romney a încercat să-l detroneze pe senatorul veteran democrat Ted Kennedy. A pierdut, dar şi-a ridicat profilul său în stat și în rândul republicanilor la nivel național.

În 1999 el a fost desemnat să gestioneze Jocurile Olimpice de iarnă din 2002 din Salt Lake City. Pregătirile pentru această olimpiadă au fost la început un subiect de scandal în presa americană.

În final, Jocurile Olimpice din 2002 au fost percepute ca un succes, în mare parte datorită lui Romney. Mai târziu în acel an Romney a candidat pentru poziţia de guvernator al statului Massachusetts şi a câștigat.

Ca guvernator, el a pus bazele unui reforme a sistemului de asistență medicală, care a cerut tuturor locuitorilor din Massachusetts să obțină asigurări de sănătate și să ofere subvenții pentru cei care nu şi le puteau permite sau care nu le puteau lua de la angajatorii lor. După cum s-a punctat de multe ori în campanie, planul de reformă a sistemului de sănătate promovat de Obama, cunoscut sub numele de „Obamacare”, are la baza chiar această lege pe care Romney a inţiat-o, în timp ce era guvernator al statului Massachusetts.

Chiar înainte de a-şi anunța oficial candidatura în alegerile din 2012, Mitt Romney a ținut un discurs în care apăra politica în domeniul sănătăţii căreia i-a pus bazele în Massachusetts, în timp ce ataca programul lui Obama.

De-a lungul campaniei el s-a confruntat, de asemenea, cu întrebări cu privire la angajamentul său față de principiile conservatoare sociale.

În timpul mandatului său ca guvernator al statului Massachusetts, o hotărâre judecătorească a făcut legală căsătoria persoanelor de același sex în acest stat. Romney a criticat dur această decizie, declarând că legile căsătoriei ar trebui să fie modificate numai printr-un vot al poporului, și a militat pentru un amendament constituțional care să declare căsătoriile homosexuale ilegale.