Alegeri Turcia: 35 de opozanţi ai lui Erdogan, susţinători ai unui cleric, au fost arestaţi

Poliția turcă a reținut marți 35 de persoane, între care funcționari de rang înalt și ofițeri de poliție, în provincia Izmir (vest) într-o operațiune care a vizat susținători ai opozantului declarat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, clericul musulman Fethullah Gulen, a informat presa turcă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

03 nov. 2015, 08:52
Alegeri Turcia: 35 de opozanţi ai lui Erdogan, susţinători ai unui cleric, au fost arestaţi

Raidurile au avut loc la două zile după ce Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), fondat de Erdogan, a câștigat alegerile legislative asigurându-și o majoritate confortabilă în parlament.

Agenția de știri Dogan a afirmat că raidurile de marți au avut loc la diferite adrese din Izmir într-o operațiune împotriva ‘structurii paralele’, un termen folosit pentru a-i desemna pe susținătorii clericului Fetullah Gulen (74 de ani) aflat în SUA, informează Agerpres.

Suspecții au fost duși la sediul unității de crimă organizată din orașul Izmir, a precizat Dogan. Pe 27 octombrie, autoritățile turce au preluat conducerea ziarelor și a posturilor de televiziune având legătură cu Gulen.

Citeşte şi Legislative în Turcia: Erdogan recâştigă majoritatea în Parlament. Davutoglu cere o nouă Constituţie

Președintele turc a lansat o campanie de represiune împotriva adepților lui Gulen, fostul aliat al lui Erdogan, după ce poliția și procurorii, considerați simpatizanți ai clericului, au deschis o anchetă de corupție în cazul anturajului lui Erdogan în 2013.

Un procuror cere o pedeapsă cu închisoarea de până la 34 de ani împotriva lui Gulen, sub acuzația că ar conduce o structură ”paralelă” cu instituțiile statului vizând înlăturarea de la putere a lui Erdogan, aflat la cârma țării din 2003, mai întâi ca premier, apoi ca președinte.