Legislative în Turcia: Erdogan recâştigă majoritatea în Parlament. Davutoglu cere o nouă Constituţie

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat rezultatul alegerilor legislative de duminică, în urma cărora Partidul Justiției și Dezvoltări (AKP, islamo-conservator) a recâștigat majoritatea absolută în parlament, apreciind că votanții s-au pronunțat 'în favoarea unității și integrității' țării. 

02 nov. 2015, 06:45
Legislative în Turcia: Erdogan recâştigă majoritatea în Parlament. Davutoglu cere o nouă Constituţie

‘Poporul nostru a exprimat cu claritate în alegerile de la 1 noiembrie că preferă serviciul și proiectele în locul polemicii’, a declarat președintele într-un comunicat, în prima sa reacție la rezultatele scrutinului anticipat de duminică, care a readus, contrar tuturor sondajelor preelectorale și previziunilor, majoritatea absolută pierdută de partidul lui Erdogan în luna iunie.

Alegătorii ‘au făcut dovada unei voințe puternice în favoarea unității și integrității’ Turciei, a adăugat el, apreciind și că ‘rezultatul alegerilor a transmis un mesaj important pentru PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Opresiunea și vărsarea de sânge nu pot coexista cu democrația’.

La rândul său, premierul Ahmet Davutoglu, care conduce AKP, a cerut partidelor din viitorul parlament să colaboreze pentru o nouă constituție, după cum transmite Reuters. ‘Fac apel la toate partidele politice care intră în parlament să elaboreze o nouă constituție civilă’, a declarat Davutoglu, într-un discurs rostit în fața a mii de susținătorii ai AKP, la sediul din Ankara al partidului, sub un foc de artificii.

‘Să lucrăm împreună pentru o Turcie în care conflictul, tensiunea și polarizarea să nu existe și în care fiecare îl salută pe celălalt în pace’, a adăugat șeful guvernului.

Citeşte şi Planul comun de acţiune încheiat între UE şi Turcia este în faza de proiect

După numărarea aproape a tuturor buletinelor de vot, Partidul Justiției și Dezvoltării a obținut 49,4% din sufragii, urmând să ocupe 316 din cele 550 de fotolii în parlament, au anunțat canalele de televiziune NTV și CNN-Turk.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 24,5% din voturi, urmat de Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta) cu circa 12% din voturi, ambele formațiuni obținând rezultate mai slabe față de alegerile din 7 iunie.

O altă surpriză este și scorul Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd), care a reușit la limită să-și păstreze locul în parlament, obținând 10,4% din voturi, puțin peste pragul electoral. Astfel, formațiunea prokurdă va dispune de 59 de fotolii în parlament, față de 80 cât obținuse la scrutinul din vară.

Aproape toate sondajele realizate înainte de vot creditau AKP cu 40 până la 43% din intențiile de vot, insuficient pentru ca formațiunea președintelui turc să poată guverna singură.

După anunțarea primelor rezultate, premierul Ahmet Davutoglu a descris scorul alegerilor generale ca fiind „o victorie pentru democrație”.