ALEGERI VENEZUELA. Scrutin controversat, după luni de criză, instabilitate şi violenţe

Venezuelenii merg duminică la urne pentru a alege delegaţii care să contribuie la rescrierea Constituţiei ţării. Este unul dintre cele mai controversate scrutinuri din ţară, întrucât vine după mai multe luni de criză economică, instabilitate politică, proteste de amploare, sancţiuni din partea SUA şi violenţe.

RomaniaTV.net
30 iul. 2017, 05:40
ALEGERI VENEZUELA. Scrutin controversat, după luni de criză, instabilitate şi violenţe

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro susţine că votul este o şansă de a aduce unitate şi pace din ţară. „30 iulie aduce o renovare totală, o renaştere a spiritului original bolivarian, o renaştere a păcii şi egalităţii”, a spus joi Maduro, referindu-se la micarea demarată de Hugo Chavez, potrivit VTV.

Potrivit opoziţiei, care va boicota scrutinul, votul reprezintă o mişcare ilegală pentru a încerca să elimine organismul legislativ din ţară. „Miza este nici mai mult, nici mai puţin decât pierderea libertăţii din Venezuela şi iniţierea modelului cubanez într-un mod fals, ilegal, constituţional”, a spus fostul guvernator de Caracas, Diego Arria, unul dintre liderii opoziţiei, care trăieşte în SUA.

Însă ambele părţi sunt de acord cu un lucru: votul din 30 iulie marchează un punct de cotitură crucial, după luni de turbulenţe.

Problemele economice îşi au rădăcinile într-o criză monetară care a fost accentuată de scăderea preţului petrolului, consideră specialiştii. Venezuela, asemenea multor ţări bogate în petrol, importă o mare parte din mâncate şi bunuri de consum. Problema nu este, în mod necesar, faptul că venezuelenii nu au bani pentru a cumpăra unele produse, ci că produsele lipsesc. Acest lucru are un impact enorm asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor şi asupra sistemului politic al ţării.