Alegerile din SUA, răvăşite de Sandy: Uraganul a distrus secţii de votare şi a „tăiat” lumina VIDEO

Efectele uraganului Sandy ameninţă să dea peste cap alegerile de marţi din Statele Unite ale Americii. În unele state, urne de vot şi chiar secţii întregi au fost distruse, iar în ce a mai rămas din ele s-au instalat sinistraţii.

RomaniaTV.net
05 nov. 2012, 08:04
Alegerile din SUA, răvăşite de Sandy: Uraganul a distrus secţii de votare şi a „tăiat” lumina VIDEO

În New Jersey şi New York, numeroase secţii de votare au fost distruse, iar cele care au rămas în picioare sunt folosite ca adăposturi pentru sinistraţi.

În plus, o mare parte a populaţiei a fost evacuată şi nu se va putea întoarce acasă pentru a vota. În aceste condiţii, autorităţile înceracă să găsească soluţii de ultim moment. Luni, cu numai o zi înaintea votului, se punea problema ca alegerile din statul New York, care a fost grav afectat de uragan, să fie prelungite cu o zi, pentru a le da posibilitatea alegătorilor să se prezinte la vot. În New Jersey, un alt stat grav afectat de furtună, autorităţile găsiseră soluţia amenajării secţiilor de votare în camioane.

În zona devastată de uragan, pregătirile pentru alegeri sunt departe de a fi finalizate. Cartiere întregi din New Jersey şi New York sunt în continuare fără electricitate. Numeroase străzi sunt acoperite de ape iar secţiile de votare aproape că lipsesc.

„Cred că ar fi bine să se amâne alegerile cu o săptămână sau două, pentru că mulţi oameni nu pot ieşi din case. De aemenea, multe centre de votare sunt folosite ca adăposturi pentru evacuaţi sau pur şi simplu nu pot fi utilizate”, este părerea unei femei care se numără printre locuitorii afectaţi de uragan.

Oficialităţile au venit cu cîteva soluţii pentru a facilita participarea la scrutin. Cetăţenii evacuaţi vor putea să voteze prin e-mail, iar în unele zone vor fi disponibile urne improvizate în corturi. Chiar şi aşa, analiştii se aşteaptă ca prezenţa la vot să fie destul de scăzută.

„Se ştia că vine uraganul cu o săptămână înainte să sosească. Omenii care au făcut pregătirile ar fi trebuit să se gândească şi la o metodă alternativă de votare, pentru că alegerile naţionale sunt o prioritate”, a afirmat un locuitor din New Jersey.

Statele New York şi New Jersey sunt considerate zone tradiţional democrate. Prin urmare, Barack Obama ar putea pierde voturi din cauza absenteismului. Totuşi, analişrtii cred că este puţin probabil ca această criză să influenţeze semnificativ rezultatul final.