ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: 190 de sesizări privind infracţiunile electorale în ziua votului

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că 190 de sesizări privind posibile încălcări ale legii în desfăşurarea procesului electoral s-au înregistrat duminică, până la ora 19.00, o mare parte dintre acestea, mai precis 75, nefiind confirmate în urma verificărilor

RomaniaTV.net
25 mai 2014, 12:20
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: 190 de sesizări privind infracţiunile electorale în ziua votului

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat că cele mai multe sesizări au avut ca obiect votul multiplu sau votul fără drept.

„Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, procesul electoral s-a desfășurat fără incidente grave. Toate cele 190 de sesizări înregistrate duminică au fost tratate cu atenție și responsabilitate pentru a se putea stabili cu certitudine dacă este vorba de fapte penale, de contravenții sau dacă sunt doar suspiciuni ale participanților la procesul electoral – formațiuni politice, simpatizanți sau alegători. Spre exemplu, 75 de astfel de sesizări, nu au fost confirmate în urma verificărilor. (…) Față de cei care au încălcat regulile stabilite de legislația electorală, structurile Ministerului Afacerilor Interne au aplicat sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. România TV va prezenta duminică EXIT-POLL-UL CSCI

Un agent de poliţie din localitatea Bistra, judeţul Alba, s-a sesizat din oficiu că un bărbat de 66 ani a împiedicat-o pe soţia sa să îşi exercite dreptul de vot, după ce o zi înainte bărbatul solicitase o urnă mobilă în numele soţiei netransportabile, însă dimineaţă a refuzat accesul în locuinţă al membrilor de la secţia de votare.

‘Această faptă se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Votarea cu urna specială se face conform unei proceduri bine stabilite şi persoanele bolnave trebuie să depună cerere la secţiile de votare o zi înainte de ziua votării. Urna specială e transportată de cel puţin doi membri ai secţiei de votare şi sub paza structurilor MAI’, a explicat Dajbog.

În judeţul Dâmboviţa, Poliţia a fost sesizată de mai mulţi cetăţeni că au găsit de dimineaţă afişe electorale lipite pe parbrizele maşinilor. Cei trei autori au fost identificaţi şi amendaţi.

În Giurgiu, o persoană din localitatea Bigu a sesizat structurile MAI că membrii biroului secţiei de votare nu i-au permis să voteze, invocând că ar avea probleme psihice. În urma verificărilor poliţiştilor, s-a stabilit că persoana este înscrisă în evidenţele medicale cu afecţiuni psihice, fapt ce nu îi permite să voteze.

Un alt caz a fost în Bucureşti, unde s-a primit o sesizare prin 112 că la secţia 185 un alegător a introdus în urnă mai multe buletine de vot. La faţa locului s-au deplasat poliţişti, care au întocmit dosar pentru acţiunea de fraudă la vot, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

‘Am avut o situaţie şi la Vaslui, unde prefectul judeţului a cerut Biroului Electoral Judeţean înlocuirea preşedinţilor a patru secţii de votare, deoarece ieri au plecat acasă cu ştampilele de control. Scoaterea materialelor necesare votării este strict interzisă. Procesul electoral nu a fost suspendat şi s-a desfăşurat sub coordonarea locţiitorilor preşedinţilor birourilor electorale’, a completat reprezentantul MAI.

Dajbog a subliniat că s-a efectuat şi tragerea la sorţi din rezerva de magistraţi şi jurişti.

Ea a mai spus că au fost sesizate şi situaţii punctuale când preşedinţii birourilor secţiilor de votare au solicitat angajaţilor MAI verificarea unor persoane care s-au prezentat la vot. Până la clarificarea situaţiilor, procesul electoral a fost întrerupt, la cererea preşedinţilor, pentru perioade limitate de timp.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. A început VOTUL. Românii îşi aleg eurodeputaţii LIVE TEXT

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014În cursa pentru un mandat de europarlamentar au intrat 572 de candidaţi, din partea a 15 formaţiuni politice – Alianţa PSD-UNPR-PC, PNL,UDMR, PDL, Partidul Poporului – Dan Diaconescu, Partidul Mişcarea Populară, PNŢCD, Forţa Civică, Partidul Alternativa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul România Mare, Partidul Verde, Partidul Noua Republică, Partidul Dreptăţii Sociale şi Partidul Ecologist Român – şi opt candidaţi independenţi.

Partidele figurează pe buletinul de vot în ordinea următoare: PDL, PMP, UDMR, Alianţa PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Partidul Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD, PP-DD.

VEZI LISTELE DE CANDIDAŢI AICI

Independenţii sunt înscrişi începând cu poziţia 16: Georgiana- Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014Pentru alegerile de duminică au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate. În Bucureşti vor fi 1.245 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secţii, în sectorul 2 – 202, în sectorul 3 – 274, în sectorul 4 – 178, în sectorul 5 – 196, iar în sectorul 6 – 233.

Potrivit ultimei informări a AEP, numărul de alegători înscrişi în listele electorale permanente este de 18.222.350.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014Au dreptul de a alege cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua votării inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate. Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014Cu cât sunt creditate partidele în ultimul SONDAJ de opinie

„Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secţia la care sunt înscrişi în listele electorale permanente. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară”, a precizat BIROUL ELECTORAL CENTRAL (BEC).

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014În listele electorale suplimentare sunt trecuţi şi alegătorii care se prezintă la vot şi fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, însă au fost omişi din lista electorală permanentă sau din copia de pe aceasta existentă la secţia de votare.

EXIT-POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014România TV va prezenta duminică EXIT-POLL-UL CSCI

Alegătorii trebuie să prezinte, la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului, unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate electronică, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic sau paşaport diplomatic electronic, în cazul membrilor reprezentanţelor diplomatice, paşaport de serviciu, paşaport simplu sau paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. AICI mai multe despre tot ce trebuie să ştii despre VOTUL din 25 mai