Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, amânate din cauza lipsei candidaţilor

Alegerea preşedintelui R.Moldova va fi amânată deoarece niciun candidat nu a prezentat dosarul complet până la exprirarea perioadei de înscriere, luni la ora 24.00, a anunţat preşedintele Comisiei speciale pentru alegerea şefului statului, Tudor Deliu, citat de Info-Prim Neo, în pagina electronică.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 07:16
Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, amânate din cauza lipsei candidaţilor

Parlamentul va decide o nouă dată pentru alegerea preşedintelui. Comisia specială va veni în şedinţa plenară cu detalii despre activitatea sa şi rezultatele care au fost înregistrate, iar Parlamentul urmează să se exprime asupra situaţiei. Totodată, vom face şi unele propuneri referitor la stabilirea unei noi dăţi pentru alegerile prezidenţiale”, a declarat preşedintele comisiei, potrivit Mediafax.

Acesta afirmă că alegerile parlamentare anticipate se exclud, deoarece procedura a fost declanşată, însa nu a avut finalitate. Parlamentul poate fi dizolvat doar atunci când atât primul tur, cât şi al doilea tur sau alegerile repetate se soldează cu un eşec.

Tudor Deliu a precizat că în opinia lui, nu a întregii comisii, Parlamentul va fi pus în situaţia să stabilească o nouă dată. Legislaţia prevede termenul de 30 de zile numai în cazul alegerilor repetate, or, aici nu este vorba de astfel de alegeri. Acesta consideră că după ce comisia va prezenta raportul său, urmează să se ia totul de la capăt.

Luni a fost data limită de depunere a dosarelor de către candidaţii la alegerea preşedintelui. Paisprezece persoane au solicitat pachetul de acte necesar pentru depunerea dosarului, dar doar şase au trecut controlul medical şi doar trei au primit certificate că sunt sănătoşi. Unul dintre medicii comisiei a declarat că persoanele care nu au trecut testul medical aveau probleme cardiovasculare, hipertensiune, iar unii dintre ei chiar probleme mintale care sunt incompatibile cu funcţia de preşedinte.