Aleksandr Lukaşenko anunţă că Belarus merge la război, alături de Rusia. „Ne vom ridica pentru a ne apăra patria”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat într-un discurs maraton că ţara sa va merge la război, dacă aliata sa Rusia este atacată, şi se angajează să primească ”sute de mii” de militari ruşi în cazul unui conflict armat.

28 ian. 2022, 15:49
Aleksandr Lukaşenko anunţă că Belarus merge la război, alături de Rusia. „Ne vom ridica pentru a ne apăra patria”

La ora actuală, Moscova şi Minskul se pregătesc de organizarea unor exerciţii militare comune în Belarus, la nord de Ucraina, luna viitoare, acestea intervenind pe fondul unei concentrări mai ample de trupe ruse în apropiere de frontiera ucraineană, ceea ce a generat temeri Occidentului că Rusia ar putea pregăti o invazie în Ucraina.

Liderul belarus a spus că aceste exerciţii vor ajuta Minskul să înţeleagă unde este necesară o concentrare de forţe şi că Belarus trebuie să-şi protejeze flancul sudic cu Ucraina.

Deci, va fi un război sau nu? Da, va fi. Dar numai în două cazuri: dacă se comite o agresiune directă împotriva Belarusului şi dacă aliatul nostru – Federaţia Rusă – este atacat direct„, a declarat Lukaşenko, indicând că Belarusul va trebui să se implice într-un eventual conflict în cazul unui atac direct asupra Rusiei, în baza acordurilor care stau la temelia Uniunii statale Rusia-Belarus.

El a insistat că Belarus nu vrea categoric şi nu acceptă un război. „Dar liderii unor ţări au luat-o razna. Ei cred că pot câştiga un război. Nimeni nu va câştiga. Toţi vom pierde. De aceea, noi nu vrem război. Am luptat deja. Poporul nostru a pierdut milioane de oameni în războaiele trecute„, a spus Lukaşenko, fără să numească vreo ţară. „Ne vom ridica pentru a ne apăra patria„, a mai anunţat preşedintele din Belarus.

Dacă are loc o agresiune împotriva Belarusului, vor veni sute de mii de militari ruşi. Care, împreună cu sutele de mii de militari belaruşi vor apăra acest pământ”, a tunat Lukaşenko.

Citeşte şi Germania exclude extinderea NATO spre est, în viitorul apropiat. Anunţ important făcut de ministrul de Externe de la Berlin

Liderul belarus a spus că „noi nu dorim să recroim lumea, să creăm probleme vecinilor”, în timp ce regimul său este acuzat de provocarea unei crize a migranţilor la frontiera cu ţări membre ale UE, ca retorsiune la sancţiunile instituite de Uniunea Europeană după reprimarea brutală a mişcării de contestare de după controversata sa realegere în funcţie în august 2020.

Autorităţile americane au avertizat în 26 ianuarie regimul de la Minsk cu consecinţe grave dacă va permite ca teritoriul belarus să fie utilizat de trupele ruse pentru o invazie în Ucraina, potrivit unei declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Citeşte şi CNN: Europa se va confrunta cu o catastrofă în cazul încetării livrărilor de gaz din Rusia


loading...
Partenerii noștri