Alergenii din casă, cei mai mari inamici ai sănătății. Metode simple ca să vă feriți de ei

Alergenii prezenți în orice locuință pot fi un adevărat inamic al sănătății noastre. Nu sunt muține cazurile în care diverse persoane au dezvoltat alergii din cauza lor, au început să nu mai respire bine și să întâmpine alte probleme de sănătate.

15 ian. 2022, 15:07
Alergenii din casă, cei mai mari inamici ai sănătății. Metode simple ca să vă feriți de ei

Alergenii din casă, cei mai mari inamici ai sănătății.

Afecțiunile alergice dau bătăi de cap din ce în ce mai multor oameni. Unii întâmpină probleme primăvara, când înfloresc plopii, alții din cauza ambroziei sau a altor plante. Sunt și oameni care fac alergii urâte din cauza parfumurilor, a diverselor alimente sau chiar din cauza părului de la animalele de companie. Nu sunt deloc puțini cei care ajung să facă rinită alergică și să se confrunte cu strănut excesiv, nas înfundat, mâncărimi sau chiar dificultăți de respirație.

Și cum spuneam, multe afecțiuni pot apărea chiar din cauza a ce avem în casă. Chiar dacă facem curățenie cât de des se poate și avem grijă să aerisim camerele în fiecare zi, tot e aproape imposibil să scăpăm în totalitate de alergenii din casă.

Cum scăpăm de alergeni – Metode practice

Cel mai des întâlniți alergeni din casele noastre sunt acarienii, niște insecte de dimensiuni extrem de mici care se hrănesc cu celule moarte. Acarienii sunt prezenți în special în zonele în care noi dormim, adică pe perne, pe saltele și pe lenjeriile de pat. Praful ce intră pe fereastră e un alt alergen care se poate instala în locuința noastră.

Avem alergeni și pe mobilă, pardoseală, covoare. Tocmai de aceea, re recomandat să ștergem praful în casă cel puțin o dată pe săptămână. E indicat să folosim cârpe din microfibră.

Și în baie se adăpostesc foarte mulți. Specialiștii recomandă să aerisim mereu baia cât se poate de mult, în special după duș.

Prin urmare, una dintre metodele de a scăpa de alergeni este să păstrați în permanență curățenia. Să spălați covoarele des, perdelele, draperiile, așternuturile, să ștergeți praful de pe mobilă, să dați cu aspiratorul și mopul, să aerisiți.

Schimbați filtrele aerului condiționat

Un alt detaliu important de care nu toată lumea își aduce aminte este să schimbe filtrele de aer condiționat, care se umplu cu praf. Dacă nu ai mai folosit aerul de un sezon, mai mult ca sigur e plin de bacterii sau chiar mucegai, așa că, dacă nu vrei să ai afecțiuni pulmonare, în fiecare vară, înainte de a-l porni, curăță-l bine.

La început ți se vor părea multe de făcut, dar o singură zi pe săptămână pe care să o rezervi curățeniei ar putea să te salveze de multe afecțiuni de respirație, așa că nu neglija acest aspect, pentru ca familia ta să conviețuiască în siguranță.

Optați pentru un purtificator de aer

Dacă vi se pare că păstrarea locuinței curate nu este suficient, puteți opta pentru o metodă și mai sigură, și anume achiziționarea unui purificator de aer. Sunt o mulțime de aparate pe piață care are grijă de calitatea aerului din casă. Îndepărtează virusuri, acarieni, alergeni, praf, polen, păr de animale, bacterii, mirosuri neplăcute. Iar pentru a menține un nivel de umiditate optim și constant puteți opta pentru un umidificator. Multe firme au aparate 2 in 1: purtificator și umidificator.

 Citiți și Știai că există miere de păpădie? Uite cum se face și ce efecte miraculoase are

 Citiți și Pune un șervețel umed în frigider și toarnă peste el bicarbonat de sodiu. Rezultatul este absolut uimitor!